понедељак, 9. новембар 2020.

Србија добила најважније градилиште, почеле припреме терена за „Тиршову 2”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је у интервјуу за Вечерње новости да после више од три деценије чекања, нова дечја болница у Београду „Тиршова 2” постаје реалност и додао да се у близини Клиничког центра, у Делиградској улици, већ назире будуће најважније градилиште у Београду, где ће бити нова универзитетска болница за најмлађе.

Болница ће имати седам спратова, укупно 66.000 квадрата, те 300 кревета уз неопходне лежеће капацитете у дневним болницама, амбулантни простор на више од 5.000 квадрата, најсавременије операционе сале и интензивну негу на 10.000 квадрата. У склопу болнице биће и гараже са 560 места за аутомобиле и кола Хитне помоћи, улаз са ауто-пута, као и девет лифтова за брзо и лако кретање кроз болницу.

– Када смо почели с пројектом један архитекта ми је рекао да је идеја одлична и да идемо у добром правцу, али да нема повратка, а да ли ће Србија добити нову дечју болницу, знаћемо онда кад оградимо градилиште и кад крену багери. Велико ми је задовољство да кажем да смо сада ту. Почетком прошле недеље добили смо и последње дозволе, оградили смо градилиште и почели да припремамо терен за градњу – истакао је Радојичић.

Уз нову болницу радиће се и прилазне саобраћајнице које су изузетно важне јер ће имати улаз са ауто-пута, код кружног тока близу Хитне помоћи. То ће олакшати да хитни пацијенти брзо стигну, али и растеретити саобраћај у Клиничком центру Србије.

– Урадили смо урбанистички пројекат, припремили све за локацијску дозволу, расписујемо тендер за главни пројекат, тј. пројекат за грађевинску дозволу, јер нам је циљ да темељ нове болнице имамо на пролеће 2021. године – објашњава проф. Радојичић.

Он је додао да је много посла било претходних месеци, те да нас је корона успорила.

– Захваљујући истинској подршци, од председника државе и министра здравља па све до локалних институција, свуда смо куцали на отворена врата и сви смо сагласни да је ово један од најважнијих пројеката за нашу земљу, јер то јесте пројекат за нашу децу. Нико од нас нема ништа важније од тога – навео је градоначелник.

Постојећа болница „Тиршова” одавно је превазишла капацитете за које је изграђена пре више од 80 година. На путу ка новој дечјој болници, до сада је израђено више од двадесет стратешких докумената, планова и дозвола. Обезбеђен је новац, изабран плац, решени су имовински односи и направљене неопходне процене потреба за дечју медицину, истакао је градоначелник.

– Са поносом могу да кажем да током планирања и пројектовања нисмо правили компромисе: дете и породица биће у центру ове болнице, што значи да ће потребе деце бити на првом месту. Ако постоји макар једно дете до кога вам је стало, ово је пројекат који ћете свим срцем подржати. Овим обезбеђујемо да наша деца, али и деца и унуци наше деце имају врхунско лечење. Овај пројекат ће развијати српску дечју медицину и наши највећи стручњаци и њихови ученици, будући педијатри и дечји хирурзи, моћи ће да развијају науку и клиничку праксу – додао је Радојичић.

Градоначелник Београда казао је да је свима у интересу да се „Тиршова 2” заврши најбрже и најквалитетније могуће и зато није желео да говори о роковима.

– Обећавам да неће проћи ниједан дан, као што није ни претходне четири године, да се мој тим и ја нећемо бавити овим пројектом. Дакле, оквирни план је да у рано пролеће следеће године изливамо темељ – рекао је Радојичић.

У приземљу нове дечје болнице биће амбуланте и дневне болнице. Овај простор је осмишљен тако да деца из стационара, која су теже болесна, буду одвојена и имају своју зелену терасу на којој ће моћи да се одморе. Дневне болнице ће бити опремљене тако да дете има простор за игру и да терапију прима у условима који нису болнички него су као дечје играонице. На овај начин се деца неће трауматизовати. Наравно, то је и даље болница, неке процедуре су болне и непријатне, али ћемо имати услове да искуство које деца носе из ове болнице ипак буде доминантно позитивно, казао је проф. Радојичић.

На два нивоа у сутерену, на површини коју сада заузима цела стара „Тиршова”, биће хирургија са интензивном негом и дијагностиком. У приземљу ће бити дневне болнице и амбуланте, а на првом спрату је предвиђен простор за едукацију будућих хирурга и педијатара. За разлику од постојећих услова у старој „Тиршовој”, лекари ће у новој болници имати део у којем ће моћи да се баве науком, експериментима, да пишу радове и унапређују клиничку праксу. Професор Радојичић нагласио је да ће на првом спрату бити научноистраживачки и студентско-академски центар, са слушаоницама за студенте и простором за развој лекара.

Нова болница имаће посебан простор за трансплантације на другом спрату зграде, док ће на трећем и четвртом бити стационар и собе за децу.

– Свих 300 кревета у делу за хоспитализације биће у једнокреветним и двокреветним собама. Дељење тоалета с целим одељењем одлази у прошлост, као и недостатак интиме у тешким моментима за породицу. Нова болница има достојанствен концепт повећане удобности и поштовање интиме пацијента, а предвиђен је и боравак родитеља у свакој соби. Смештајни капацитети „Тиршове 2” три пута су већи од ових које имамо у старој згради, али ће услови за лечење деце бити сто пута бољи – закључио је проф. Радојичић.