среда, 18. новембар 2020.

Завршен конкурс планирања простора Авале

Секретаријат за заштиту животне средине реализује ЕУ пројекат URBFORDAN – „Управљање и коришћење урбаних шума као природног наслеђа у градовима дунавског региона”. Kао део реализације пројекта, једна од обавезних активности Града Београда, то јест Секретаријата за заштиту животне средине била је организација позива грађанима на конкурс за најбољу идеју за подручје Авала, који је подразумевао планирање простора изабраног подручја Авале и Шупље стене. 

Стигло је укупно десет пријава. Међу пристиглим пријавама нашли су се ђаци, грађани и удружења грађана са много креативних идеја и све су биле у складу са активностима и садржајима специфичног подручја Авала. Сва предложена решења испунила су услове дефинисане конкурсом, као што су промоција заштите природног и културног наслеђа, унапређење и промоција одрживог и еколошког управљања урбаним шумама, промоција позитивног утицаја урбаних шума на квалитет живота у градовима.    

Објавом овог конкурса, Секретаријат за заштиту животне средине подстакао је процес интензивне комуникације и конструктивне сарадње свих актера развоја једног подручја, односно грађана са управљачем заштићеног подручја и Градом Београдом. Највећи број поена имале су пријаве под следећим називима: „Еколошке путање”, „Брдо пријатељства” и „Макета уличних лампи”. Победницима конкурса биће уручене вредне награде. 

Овим путем Секретаријат за заштиту животне средине захваљује свим учесницима конкурса и нада се да ће у будућности имати поново прилику да организује сличне конкурсе, наведено је у саопштењу из овог секретаријата.