недеља, 22. новембар 2020.

Градоначелник Радојичић: Најтежи период предстоји, ова зима je зима солидарности

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је јутрос гостујући на Радио-телевизији Србије да Комунална милиција од 18 до 21 сат контролише угоститељске објекте и поштовање мера у њима.

Он је истакао да су претходног дана контролисали око 100 објеката, те су затворили један објекат у Улици краља Петра, где је било више људи од прописаног броја.

– Након 21 сат град се доста смири, али они настављају да контролишу да ли се поштује радно време. Имали су више од 60 пријава да се одржавају славља и прекинули су шест приватних прослава. Највише млади људи покушавају да изиграју ове мере, што није суштина ових мера него да будемо солидарни. Ова зима је зима солидарности и на међународном, републичком, градском и личном нивоу. Према последњим подацима, број прегледа у ковид амбулантама прелази 5.500, а имамо и више од 60 одсто првих прегледа, односно људи који су се тек разболели, што додатно оптерећује здравствени систем. Број пацијената на респираторима се такође повећава, што говори да је ситуација изузетно озбиљна, а и бројке говоре у прилог томе – рекао је градоначелник.

Он је истакао да је Кризни штаб дефинисао пре свега три кључне мере које треба спроводити, а то су да радно време од уторка буде скраћено до 18 часова, контролисање кућне изолације, као и препорука да они послодавци и запослени који имају ту могућност раде од куће.

– Што се тиче градског превоза, у највећим шпицевима од 6 до 9 сати пре подне и од 15 до 18 часова имамо 1.640 аутобуса који возе. С обзиром на скраћено радно време, овај начин вожње ће бити продужен до 20 сати, како би људи који заврше посао око 18 часова могли да користе превоз. У понедељак имамо седницу Градског кризног штаба на којој ће бити и секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић и тада ћемо меру везану за градски саобраћај ускладити са безбедношћу људи у градском превозу. Не можемо заустављати градски превоз ван станица, јер би се на тај начин могла десити нека незгода. Све ће бити искоординисано у понедељак – казао је први човек престонице.

Осврћући се на контролисање поштовања мера у градском превозу, он је истакао да је претходних дана Комунална милиција са 16 екипа на 32 позиције конторлисала ношење маски, те да велики број суграђана носи маске.

– Не може градски превоз координисати и одређивати динамику функционисања града. Важно је да ко год има могућност ради од куће и да се возимо градским превозом само када морамо јер ћемо на тај начин имати оптималан број људи у превозу те ћемо лакше спровести у дело да у превозу буде 50 одсто људи. Што се мање крећемо и остварујемо контакте, смањићемо могућност ширења инфекције што је један вид солидарности. Ситуација је веома озбиљна и настављамо да је пратимо. Прошло је осам месеци, што је заиста био дугачак и тежак период, али пред нама је и тешка зима и зато је важно да дамо допринос и изборимо се заједно – рекао је Радојичић.

Говорећи о сахрани патријарха Иринеја, која ће бити одржана данас, он је истакао да је патријарх био мудар и народан човек као отац Зосима у Карамазовима.

– Верујем да ће његово дело и лик тек зрачити над Београдом и Србијом. Зато је важно да се у складу са његовом личношћу и понашањем поштују епидемиолошке мере јер се и он трудио да их испоштује где год га је дужност водила – закључио је градоначелник.