понедељак, 23. новембар 2020.

Радојичић: Ситуација у Београду веома озбиљна, поштовање мера кључно

Тренутна епидемиолошка ситуација у Београду је веома озбиљна, будући да је јуче регистровано 1.876 Београђана који су позитивни на вирус корона, што је 37 одсто у односу на укупни број позитивних у Србији, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић у укључењу за ТВ Прва.

Он је подсетио да су у главном граду дан пре вирусом корона биле заражене 2.054 особе, односно 35 одсто од укупног броја, што говори о томе да се епидемија разбуктала и да су бројке „велике”.

– Ипак, сведоци смо да се у другим државама, које су спроводиле драстичније или мање драстичне мере, ситуација такође отргла контроли па тако, примера ради, Немачка и Француска имају по 33.000 позитивних на дневном нивоу. Када је наш здравствени систем у питању, кључни проблем је преоптерећење јер се лекари и друго особље већ девет месеци боре са вирусом. Ипак, кључна ствар је поштовање мера, уколико желимо да нам здравствени систем функционише у овако тешкој ситуацији – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, од мера које су донете пре неколико дана, кључна је била она по којој ресторани и други угоститељски објекти раде до 21 сат.

– Град је у потпуности „миран”, нема много људи на улицама после 21 сат, а на претходној седници Градског штаба за ванредне ситуације разговарали смо и о новим мерама, с обзиром на тренутну ситуацију. На инсистирање медицинског дела штаба разматране су још неке мере, попут ограничавања радног времена на 18 часова, праћења кућне изолације, као и препоруке, односно инсистирања да сви који су у могућности раде од куће. Такође, говорило се и о две мере које су постојале и раније, али које су сада прецизније дефинисане, а то је окупљање више од пет људи на јавним местима и ношење маски на отвореном. Било је говора и спровођењу тих мера у јавном градском превозу и на другим местима – истакао је градоначелник.

Када је контрола у питању, Радојичић је нагласио да Комунална милиција ради практично даноноћно на терену.

– Припадници Комуналне милиције су такође веома активни током свих девет месеци трајања пандемије, а не би требало заборавити ни да су однедавно добили нове надлежности. Током претходног дана, комунални милицајци су контролисали рад четири тржна центра, 114 угоститељских објеката, док су регистровали и два прекршаја у ресторанима, односно прекорачење радног времена. Један од контролисаних објеката је испражњен у току дана јер је било више гостију од дозвољеног броја. Јуче смо имали вест да је на сахрани патријарха Иринеја само један човек у Храму Светог Саве био без маске, што говори да се мере ипак поштују у највећем броју случајева. Ипак, с обзиром на ситуацију, морамо да апелујемо на даље поштовање мера, али и на солидарност јер је пред нама тешка зима у којој ће сваки дан и понашање сваког појединца дати резултат у овој борби – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, за данас је заказана седница Градског кризног штаба на којој ће се разговарати о спровођењу свих помињаних мера, али и увођењу нових.

– Секретар за послове комуналне милиције ме је обавестио да је током викенда више од 60 грађана пријавило скупове са већим бројем лица од дозвољеног, а у шест случајева су припадници Комуналне милиције изашли на терен. Порука за младе суграђане је да није време за покушаје „како изиграти мере”, јер иако разумем њихову потребу за дружењем, морају да схвате да једноставно није тренутак за тако нешто. У Београду ради око 350 припадника Комуналне милиције, имају доста надлежности око контроле поштовања мера и њихов допринос у спровођењу мера је велики – закључио је Радојичић.