четвртак, 26. новембар 2020.

Весић: Завршавамо приступну саобраћајницу за будуће гробље у Калуђерици

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас завршне радове на изградњи приступне саобраћајнице која ће водити до будућег гробља у Калуђерици, централног гробља за општину Гроцка са 9.000 места бити централно гробље за општину Гроцка.

Весић је рекао да је услов за изградњу гробља била управо приступна саобраћајница, дужине око 300 метара, као и да је вредност радова око 65 милиона динара.

– Посађено је и 20 нових стабала, урађени су тротоари и паркинг, постављена је нова јавна расвета и потпуно обезбеђен приступ из Забранске улице према новом гробљу. Сада ћемо урадити експропријацију и правићемо ново гробље, како би грађани Калуђерице и насеља која гравитирају овом делу града имали право гробље, а то и јесте потреба сваког насељеног места. Ово показује колико водимо рачуна и плански радимо. Када се завршила једна фаза, услови си се створили да се гради гробље. Нисмо ни могли да градимо док није постојала веза – појаснио је Весић.

Према његовим речима, са 65 милиона динара, колико је уложено у ову улицу, Град и Општина су ове године уложили у Гроцку, када су путеви у питању, више од три милиона евра. Весић је додао да то није довољно и да је сасвим сигурно да треба улагати више, али уједно то показује колико је Гроцка важна за Град Београд. 

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда у наредних десетак дана завршава пројектовање водоводне мреже у Ритопеку. То значи да ће тендер бити расписан до краја године и да ћемо, у динамици како смо и рекли, на јесен следеће године обезбедити воду Ритопеку. Извођача ћемо бирати након два до три месеца, рок је шест месеци, што значи да ћемо на јесен, као што смо и обећали, пустити воду у Ритопек. Ту ће почети и прикључење делова Гроцке кроз водовод Макиш–Младеновац, који до 2023. треба да стигне до Младеновца. Значи, прво до Врчина, Гроцке, па ту су и Пударци, Умчари, Дражањ, тако да ће сва она села која сада имају проблем са водом бити прикључена. На тај начин ћемо решити један од највећих проблема општине Гроцка. То је сигурно егзистенцијални проблем, јер када кажемо да неко нема воду у 21. веку, то изгледа смешно, али нажалост је тако – рекао је Весић.

Говорећи о Калуђерици, Весић је навео да је то насеље симбол за бесправно насеље.

– Наша Дирекција за грађевинско земљиште разговара са Европском инвестиционом банком о пројекту изградње канализације и пречистача за прераду отпадних вода у Калуђерици. По истом моделу према коме сада радимо канализацију на левој обали Дунава решаваћемо проблем Калуђерице, која ће коначно добити праву канализацију, што је највећи проблем људи који овде живе – закључио је Весић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић је истакао да ће до краја 2023. године на целој територији општине Гроцка бити решено питање водоснабдевања.

– Канализација је кључни проблем у Калуђерици. У току су преговори са Европском инвестиционом банком и страним банкама које ће финансирати тај део пројекта, значајног за нашу општину – рекао је Пантелић.