уторак, 1. децембар 2020.

Најављен је нови план квалитета ваздуха

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић подсетила је да је План квалитета ваздуха стратешки документ који се доноси на дужи период, те да је претходни испуњен са 90 одсто, а да ће нови план Скупштина града донети наредне године након јавног увида и сагласности ресорног министарства. Обавеза Градског завода за јавно здравље јесте да о квалитету ваздуха извештава град на дневном нивоу, те иако се ова област тиче надлежности више секретаријата, Секретаријат за заштиту животне средине јесте онај који региструје проблем, ставља га у наредни план и верификује ко су загађивачи и какве промене треба да се десе, додала је она. 

– Врло је важно нагласити да последњих година граничне вредности честица које се прате, а то су сумпор-диоксид, азот-диоксид и озон, ниједном нису прекорачене. Долази до повећања и то у кратком сатном временском периоду, када су гужве и слично, али не и до прелажења граничних вредности. Када говоримо о пи-ем 10 честицама, оне се јављају највише ујутро и увече, а некад и током читавог дана уколико је јако грејање и атмосферски притисак – казала је Ивана Вилотијевић. 

Више од четири милијарде кубика депонијског гаса отишло је протекле четири деценије у ваздух из депоније у Винчи, али када за два месеца крене затварање депоније, то ће се зауставити, указала је секретарка. 

– Тај гас ће се користити за производњу електричне енергије и више се ваздух неће загађивати, односно пи-ем честице и метан се неће ослобађати у ваздух. Дакле, то је највећа добит овог пројекта – навела је Ивана Вилотијевић за Студио Б.

Она је најавила и да ће наредне године две мерне станице у локалној мрежи око Винче бити постављене, да би подаци били што прецизнији. 

Једна од важних мера јесте још интензивније садејство ресорних секретаријата и комуналних предузећа, па се очекује да ће „Градска чистоћа” и „Зеленило – Београд” појачати с једне стране прање улица, а са друге озелењавање. Све општине имале су обавезу да доставе парцеле за пошумљавање, тако да ће се и на мањим локацијама надаље Београд пошумљавати, истакла је Ивана Вилотијевић.