уторак, 15. децембар 2020.

Замена стабала на Тргу републике

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд”, у склопу редовних активности на замени дрворедних стабала у оквиру које је ове године замењено око 230 стабала у главном граду, сутра започиње радове на замени стабала на Тргу републике и на површини испред ТЦ „Стакленац”. Поједина стабла врсте горски јавор, која су претходно била засађена на Тргу републике, биће извађена, а на њихово место биће засађене висококвалитетне саднице платана висине десет метара. Саднице је „Зеленило – Београд” набавило током јесени како би на централном тргу била засађена ова квалитетна стабла велике висине, наведено је у саопштењу из овог предузећа.

На овај начин, реконструисани Трг републике добиће уједначен изглед по питању врсте дрвећа које ће га красити, чиме ће естетски доживљај бити унапређен. Крошње ових стабала моћи ће да се орезују посебном техником и да се обликују на различите начине како се то ради на великим трговима у светским метрополама. На Тргу републике ће бити засађено укупно дванаест стабала платана. Саднице горског јавора, које су у добром стању, биће пресађене на друге локације у граду, у складу са планом садње овог предузећа. По завршетку садње на Тргу републике, током наредне недеље ће се наставити садња и на површини испред Тржног центра „Стакленац”, где ће, уместо липа, бити засађено девет садница јасена.

Квалитетне саднице платана и јасена „школоване” су у расаднику и већ су достигле завидне димензије. Због тога ће нова стабла у веома кратком временском периоду по садњи дати естетски ефекат улепшавањем градског пејзажа и остваривати све еколошке функције које врши зеленило у градским срединама – заштита од буке, пречишћавање и побољшање квалитета ваздуха, ублажавање температурних екстрема и регулација микроклиме Трга републике, ублажавање удара ветрова и слично.

На овај начин биће унапређен изглед и функционалност Трга републике и његове околине, на радост Београђана и гостију нашег града, оцењено је у саопштењу.