среда, 16. децембар 2020.

Весић: Санитарна депонија у Винчи уређена по свим еколошким стандардима

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас радове на депонији Винча где ниче прва санитарна депонија у Србији уређена по свим еколошким стандардима који се поштују у Европској унији. Догађају су присуствовали градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић, представници „Бео чисте енергије” Филип Тил и Владимир Миловановић и управник градилишта Жељко Ребрешак.

Весић је овом приликом подсетио да на депонији Винча од 1977. године постоји градска депонија, на коју се годишње довози око 570.000 тона комуналног отпада, те да је она после оволико деценија полако почела да клизи према Дунаву и постала највећи еколошки проблем не само Београда већ и овог дела Балкана. 

– На основу јавно-приватног партнерства са француском компанијом „Суез” и јапанском компанијом „Иточу” кренули смо у санирање постојеће депоније, која ће бити затворена, санирана и еколошки третирана, и на изградњу нове. Ова санитарна депонија има канале за прикупљање отпадних вода, а већ је урађено и постројење за њихову прераду. Све отпадне воде ће се извлачити из депоније, прерађивати и тако прерађене одлазити у Дунав. С друге стране, ту су и цеви кроз које ће се извлачити гас који ће бити транспортован до енергане где ће се правити електрична енергија и то ће бити први пут да се прави електринчна енергија од отпада. Радимо и топлодалековод Коњарник–Винча који ће омогућити да се из отпада извлачи гас који ће служити за грејање Коњарника, чиме ћемо смањити куповину гаса који сада користимо за грејање грађана – нагласио је Весић.

Он је подсетио да је овај посао вредан више од 375 милиона евра и додао да се гради постројење за производњу електричне енергије, те да ће се градити и енергана, а гради се и нова трафостаница која ће опслуживати сва ова постројења, као и постројење за прераду грађевинског отпада. 

– Ми годишње имамо више од милион тона грађевинског отпада у Београду који се баца на различитим локацијама и који ће сада бити прерађиван. Сада ћемо коначно решити највећи еколошки проблем на територији града Београда – рекао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је посебно поносан што овде у сваком тренуку има више од 500 радника и што посао раде домаће копмпаније. 

– Када читав посао буде зафвршен, овде ће радити више стотина људи, како у фабрикама тако и у другим постројењима која се граде. Ово је доказ како можемо заједно са нашим партнерима да решавамо велике еколошке проблеме, а овај нико није ни покушао да реши од 1977. године. Ово значи и почетак једног новог начина третирања отпада у Београду и да се коначно према овом проблему односимо као и друге земље Европе – рекао је Весић. 

Он је посебно нагласио да се решавањем овог прпоблема делимично решава и проблем загађења ваздуха.  

– За четрдесет година, колико постоји ова депонија, више од четири милијарде тона метана је отишло у ваздух, да не причам о пожарима који су се стално дешавали и којих више неће бити – навео је Весић. 

Директор предузећа „Бео чиста енергија” Филип Тил рекао је да ће постројење за одлагање комуналног отпада бити пуштено у рад за неколико месеци, те да ће након тога почети санација и затварање постојеће депоније. Након тога, додао је, следи отварање објеката који су тренутно у изградњи.

– За период од једне године, колико је до сада прошло, много тога смо урадили и то све захваљујући доброј сарадњи са Градом Београдом. Објекат који ће служити за одлагање комуналног отпада – санитарна депонија, један је од најважнијих и то је велико достигуће – појаснио је Тил.