четвртак, 17. децембар 2020.

Весић: Припремамо пројекат за изградњу канализације у Калуђерици

Преговарамо са Европском инвестиционом банком да обезбедимо подршку за изградњу комплетне канализације и постројења за прераду отпадних вода у Калуђерици, као и на левој обали Дунава, а Град ће такође дати део новца, рекао је заменик градоначелника Горан Весић новинарима приликом обиласка радова на изградњи саобраћајница у Калуђерици. 

– Када је у питању канализација, следећи велики пројекат који нас чека јесте Калуђерица. Преговарамо са Европском инвестиционом банком да обезбедимо подршку попут оне за леву обалу Дунава, а Град ће такође дати део новца како би у Калуђерици урадили комплетну канализацију и постројење за прераду отпадних вода. У наредном периоду дефинисаћемо услове како бисмо могли полако да кренемо у расписивање тендера, прво за израду техничке документације, а онда наравно и за израду саме канализације – истакао је Весић. 

Он је подсетио да је расписан тендер за изградњу канализације на левој обали Дунава, односно за изградњу пречистача за прераду отпадних вода, а уследиће још два тендера, измећу осталог тендер за изградњу саме канализације приближне вредности од 50 милиона евра, од чега 35 милиона даје Европска инвестициона банка, а 15 милиона евра Град Београд.  

– Тиме ћемо дефинитивно решити проблем на левој обали Дунава, односно сви ће добити канализацију. Оно што је још важније, све отпадне воде ће бити прерађиване и тако ће ићи у Дунав – истакао је заменик градоначелника.

Он је навео да је завршено пројектовање фабрике за прераду отпадних вода у Батајници и да се ради на пројекту такве фабрике у Остружници, Обреновцу, као и да ће једна бити на територији општине Гроцка.

– Највећа фабрика за прераду отпадних вода је у Великом селу, пројекат је у току, финансира га Влада Републике Србије, а његова вредност је 285 милиона евра. Тиме ћемо решити проблем отпадних вода на територији града Београда – нагласио је Весић.

Он је подсетио да Град Београд сву своју канализацију сипа директно у Саву и Дунав, што значи да сваке године сипамо отприлике 60.000 олимпијских базена фекалија у Саву и Дунав. 

– Имамо око сто директних излива канализације у Саву и Дунав. Када завршимо постројење у Великом селу, укинућемо 80 таквих излива, а када завршимо и ове друге фабрике, укинућемо све, коначно ћемо прерађивати отпадне воде – закључио је Весић.