петак, 18. децембар 2020.

Београд добио План одрживе урбане мобилности

Одборници су на данашњој седници усвојили План одрживе урбане мобилности града Београда на чему ће се, како је истакао главни урбаниста Марко Стојчић, заснивати много тога у развоју града у наредном периоду.

– Управо радимо Генерални урбанистички план града Београда, најважнији стратешки план за развој града. Jедан његов важан део је план урбане мобилности. На основу њега ће се спроводити многе активности у нашем граду. Рецимо, наш град данас има 650.000 аутомобила, што је јако пуно за град величине Београда. Ми тај раст морамо да зауставимо. Данас се око 50 одсто превоза остварује у оквиру јавног градског превоза и управо метро систем и треба да нам помогне у томе да се задржимо у оквиру тих процената како бисмо смањили потребу за аутомобилом. План одрживе мобилности даје нам методологију како да повећамо проценат пешачења, али не оног у рекреативне сврхе, већ управо преласка из тачке а у тачку б, без употребе путничког аутомобила. Зато у претходних неколико година интензивно радимо на проширењу пешачких зона, како бисмо добили логично повезане целине. Исто тако и бициклистички саобраћај драстично може да утиче не само на екологију и здравље становника Београда већ и на брже функционисање, зато и реализујемо око 110 километара нових бициклистичких стаза – истакао је Стојчић.

Он је нагласио да је циљ плана одрживе мобилности управо да пешак добије прво место учешћа у саобраћају, бициклисти друго, јавни градски превоз треће и да тек на четвртом месту буде путнички аутомобил.   

– На свима нама је да обезбедимо да ово заживи у Београду. Осим што утиче на боље функционисање града у смислу саобраћајне повезаности, овај план има велики утицај на дужи животни век становника Београда, што ће опет обезбедити заштиту животне средине и побољшање квалитета ваздуха – истакао је Стојчић.

На данашњој седници усвојена је Одлука о категоризацији општинских путева и улица на територији града Београда, као и Одлука о некатегорисаним путевима на територији града Београда. 

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је да је Законом о путевима прописано да локална самоуправа доноси акт о категоризацији општинских путева и улица на основу критеријума које доноси Влада Републике Србије. 

– У претходном периоду, Влада је донела уредбу којом су дефинисани  критеријуми за категоризацију уличних мрежа. Ова одлука представља прекретницу у даљем раду свих субјеката који су укључени. У овој одлуци смо београдске улице сврстали у три категорије – примарне, секундарне и терцијарне. Извршили смо номенклатуру свих општинских путева и направили списак свих општинских путева и улица – рекао је Рафаиловић.