понедељак, 15. фебруар 2021.

Весић: На Дан државности се сећамо жртава који су животе дали за слободу отаџбине

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је у Цркви Ружици на Калемегдану парастосу браниоцима Београда у Првом светском рату, али и свима који су животе дали за слободу отаџбине.

– Прилика је да се на Дан државности сетимо свих жртава који су живот дали за слободу земље. Захвалан сам свештенству Цркве Ружице јер су држали парастос за погинуле у одбрани Београда 1915. године, али и за све друге који су бранили наш град. Београд је само у 20. веку, нажалост, разаран пет пута – указао је Весић.

Он је истакао да тих људи морамо да сећамо.

– Ако се не сећамо тих жртава и колики су допринос дали за своју отаџбину, нећемо имати будућност какву желимо. Данас наша земља не би била моћна и велика да није било тих људи који су се управо испред ове цркве борили за слободу Београда и Србије – подсетио је Весић.

Он jе поново захвалио свештенству Ружице, јер чувају сећање на борце.

– Има и симболике у том сећању јер је Ружица дуго била војна црква, која је припадала гарнизону у оквиру војног објекта на Калемегдану. То је наставак и те традиције – закључио је заменик градоначелника.

На празник Сретење се у Цркви Ружици служи молитвени помен деценијaма уназад, истакао је старешина цркве, протојереј Владимир Вукашиновић.

– Молитвени помен се служи свим херојима који су од балканских ратова па до последњих сукоба положили животе за веру и отаџбину. Показујемо да без сећања народ нема будућност. Морамо да се подсетимо, а деца да науче да се слобода не подразумева. У њеним темељима су уграђени наши преци, њих смо се данас молитвено сетили – указао је Вукашиновић.