понедељак, 22. фебруар 2021.

Весић и Ружић са директорима основних школа о бесплатним дигиталним уџбеницима и таблетима

Заменик градоначелника Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић одржали су данас састанак са директорима београдских основних школа поводом куповине бесплатних дигиталних уџбеника и таблета за ученике који похађају ниже разреде. Састанку је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Весић је истакао да су у циљу спровођења куповине бесплатних дигиталних уџбеника и таблета за сву децу у Београду која похађају ниже разреде, представници Града и Министарства просвете одржали састанак са издавачима. 

– Обавестили смо их о намери Града Београда и Министарства просвете, науке и технолошког развоја као и о томе да ћемо у наредном периоду дефинисати све процедуре у вези са куповином бесплатних уџбеника. Град Београд ће у наредним недељама објавити тендер за куповину таблета и након тога купити 70.000 таблета. Они ће бити доступни сваком детету које похађа ниже разреде основне школе на територији града Београда – истакао је Весић после састанка.

Он је нагласио да ће таблети бити дељени преко школа, односно узимани на реверс.

– Родитељи ће потписивати уговор, а таблети ће бити мењани на сваке две године. Са Министарством просвете, науке и технолошког развоја дефинисаћемо када ће бити тендер за куповину дигиталних уџбеника, јер то зависи од процедура овог министарства. Такође, са Телекомом Србије обезбедићемо и вај-фај породицама које га немају, а свако дете од првог до четвртог разреда у Београду ће имати таблет. Обезбедићемо и интернет за сваку школу и свако подручно одељење који га у овом тренутку немају, а таквих је мало, или уколико треба да се појача брзина интернета, појачаћемо, како би сви могли да га користе – рекао је Весић.

Он је додао ће се и сваком детету обезбедити кодове за дигиталне верзије уџбеника. 

– Ово је наша обавеза, како према деци тако и према Влади Републике Србије. Влада спроводи убрзану дигитализацију Србије, како би наша земља напредовала на овом пољу и била спремна за борбу која нас чека у 21. веку. Захвалан сам и Министарству просвете, науке и технолошког развоја јер је подржало овај пројекат и омогућило нам да одвојимо део новца из буџета и уложимо га у децу, јер то није трошак, већ инвестиција – закључио јер Весић. 

Министар просвете Бранко Ружић је рекао да је у току реализација идеје набавке електронских уџбеника за ученике од првог до четвртог разреда основних школа у Београду. Он је навео да је оперативност читавог тима на високом нивоу. 

– Сматрам да ћемо на овај начин  повећати број ученика који ће добити дигиталне уџбенике. И ове године је Министарству просвете одобрено довољно средстава. За традиционалне издвојено је 700, а за дигиталне 780 милиона динара. Циљ је да се помогне деци слабијег имуног стања, као и деци са инвалидитетом – истакао је Ружић.

Он је додао да је преко 200 директора београдских основних школа са задовољством дочекало ову идеју.