среда, 24. март 2021.

Радојичић: Првих милион динара за уређење стаза здравља у Београду у оквиру пројекта „Отвори плави круг”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас у Бањичкој (Бајфордовој) шуми радове на уређењу пешачке стазе у оквиру пројекта „Отвори плави круг”, који Град Београд реализује у сарадњи са компанијом „Ново Нордиск Србија”.

– Захваљујем компанији „Ново Нордиск Србија” која је донирала Граду Београду милион динара за уређење стаза за шетњу у Бајфордовој и Звездарској шуми. Донација је активирана након што је мобилну апликацију „Отвори плави круг”, у оквиру истоименог пројекта, преузело више од 1.000 корисника. Ова апликација покренута је како би подстакла кориснике да буду физички активни и едукују се о дијабетесу, гојазности и компликацијама које они носе. То је прва од пет планираних донација у оквиру овог пројекта који партнерски реализујемо – рекао је Радојичић.

Градоначелник је изразио задовољство због великог броја корисника који су преузели апликацију и допринели приближавању заједничком циљу, а то су боље здравље, уређенији и зеленији Београд. Такође, градоначелник је позвао грађане да преузму апликацију у што већем броју и у будућности, и апеловао да шетају што више, посебно сада, када у периоду пандемије боравак већег броја људи у затвореним просторима није препоручљив. 

Генерални директор компаније „Ново Нордиск Србија” Александар Поповић рекао је да му је велико задовољство што пројекат „Отвори плави круг” расте из дана у дан и остварује циљеве.

– Наш следећи циљ је да до 1. јула заједно сакупимо укупно 10.000 пређених километара приликом шетње забележене апликацијом, али и организоване колективне шетње коју ће водити медицински радници а које ћемо покренути чим то епидемиолошки услови дозволе. Сваким вашим кораком ближи смо новој донацији, а све даљи од нездравог начина живота, гојазности и дијабетеса – рекао је Поповић.

Како је потврдио директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић, радови на обе стазе биће завршени у априлу, а уређеним стазама моћи ће да се шета или трчи у готово свим временским условима захваљујући томе што је стара подлога од земље и песка замењена каменим агрегатима и ризлом, што омогућава бољу дренажу стазе и њено коришћење и током кишних и снежних дана.

Градоначелник је подсетио да се Град Београд преко овог комуналног предузећа стара о Бајфордовој шуми као заштићеном подручју у континуитету већ 28 година, те да је направљена мала шумска оаза у срцу Београда, доступна свим грађанима.

– У наредном периоду у плану је да обновимо мобилијаре, обогатимо шуме фитнес и дечјим реквизитима, а такође ћемо спровести редован мониторинг птица, јер је Бајфордова шума станиште за 70 врста птица. У њој ће се реализовати и истраживачки пројекти, едукација деце и омладине, пробијање нових пешачких стаза кроз шуму. Управо због тога ће бити од посебног значаја коришћење свих погодности овог нашег градског драгуља природе, посебно за особе оболеле од дијабетеса, али и за све оне који брину о свом здрављу и превенцији овог обољења – реко је Радојичић.

Он је додао да ће у оквиру пројекта „Отвори плави круг” у наредне две године бити реализован низ донација и активности у Београду, попут пројектовања и уређења нових градских стаза здравља, подршке у раду саветовалишта за дијабетес при домовима здравља и континуиране едукације здравствених радника и оболелих од дијабетеса. 

Београд је у новембру 2020. године постао део глобалне кампање „Градови који мењају дијабетес”. Овом кампањом Београд се придружио породици од чак 30 европских и светских метропола које су опредељене за проактивне стратегије у борби против пораста броја новооболелих од дијабетеса.