четвртак, 15. април 2021.

Почела акција „Пролећно чишћење Београда”, Весић најавио измене закона

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас уклањању дивље депоније с гробља у Малом Мокром Лугу, чиме је почела традиционална акција „Пролећно чишћење Београда”.

– Град Београд сваког априла од 2014. године чисти престоницу у сарадњи са грађанима и комуналним предузећима. Током пролећног чишћења биће уклонењено скоро 40 дивљих депонија. Акција ће обухватити и уклањање графита са фасада и чишћење приобаља – најавио је Весић.

Указао је да је иницијативу за уклањање депоније на гробљу у Малом Мокром Лугу упутила грађанка Биљана Дојчиновић. Ова иницијатива представља прави пример добре сарадње са грађанима, додао је заменик градоначелника.

– Треба истаћи да ова депонија није настала случајно, већ да је резултат организоване мафије која од грађевинских фирми преузима грађевински отпад и, уместо да га возе у Винчу, остављају га по граду. Полиција је већ водила поступке, али како би се тој мафији стало на пут, мора да дође до измене појединих закона. Мењаће се Закон о кривичном поступку, који ће омогућити одузимање камиона, као и Закон о планирању и изградњи, који ће обавезати инвеститора да пре добијања употребне дозволе достави доказ о кретању грађевинског отпада – најавио је Весић.

Он је истакао да се у граду појављују и депоније комуналног отпада које сами правимо.

– Морамо да подигнемо свест да се одговорније понашамо према животној средини, јер није решење да сваке године изнова правимо депоније и онда трошимо ресурсе да их уклонимо – указао је Весић.

Када је реч о уређењу гробаља, Весић је подсетио да је прошле године Скупштина града донела одлуку о њиховом уређењу, без обзира да ли су у власништву Града, Општине или су сеоска гробља.

– Та одлука ће почети да се примењује, укључујући и ово гробље у Малом Мокром Лугу. Гробље ће бити ограђено, а Општина Звездара ће урадити стазе. Морамо да покажемо поштовање према онима који су нас напустили – истакао је Весић.

Када је реч о уређењу Малог Мокрог Луга, Весић је истакао да ће изградња спољне магистралне тангенте поптуно изменити тај део града. Биће боље повезани са градом, што ће условити већу вредност кућа и плацева у овом делу града, закључио је Весић.

Председник општине Звездара Владан Јеремић рекао је да данашња акција потврђује добру комуникацију са грађанима, уз конкретан резултат на терену и захвалио Граду Београду и комуналним предузећима на помоћи.

– Наша је обавеза да апелујемо на савест грађана да воде рачуна о одлагању комуналног отпада, јер је несхватљиво да и на гробљима затичемо депоније. На нама је да законском регулативом уредимо ову област, а Општина Звездара је формирала радну групу која се бави проблематиком овог гробља – навео је Јеремић.

Подносилац иницијативе Биљана Дојчиновић захвалила је заменику градоначеника и Општини Звездара јер су, како је истакла, имали слуха да се уклони депонија са гробља у Малом Мокром Лугу, као и да се настави са његовим уређењем. 

Догађају су присуствовали директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић и в.д. директора ЈКП „Београдски водовод и канализација” Страхиња Даниловић.