четвртак, 10. јун 2021.

Радојичић: Литија данас у складу са епидемиолошким мерама

Прослава Спасовдана, градске славе, отпочеће данас литургијом у 9 часова у Вазнесењској цркви док ће у 19 часова са тог места кренути литија коју ће предводити патријарх српски Порфирије. Све је организовано у складу са епидемиолошким мерама, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ Прва.

Он је подсетио да је на идеју патријарха измењена траса литије, те да ће по први пут улицама Београда са литијом проћи и мошти Свете Петке и деспота Стефана Лазаревића. 

– Литија ће у колони ићи до Храма Светог Саве, грађани ће бити распоређени по групама, што значи да ће након сваке групације људи постојати растојање, те ће се на тај начин спречити стварање велике гужве. Тако смо организовали и маратон, дали препоруку да грађани носе маске и наши волонтери ће данас делити бесплатне маске – рекао је Радојичић.

Он је говорећи о ублажавању мера у граду истакао да је на последњој седници Кризног штаба било речи о важности тога да имамо преко 50 одсто вакцинисаних и испод сто позитивних дневно, како би се стекли услови за даље ублажавање мера. 

– Статистички показатељи које сада имамо нам указују да смо близу тога, али мислим да је у овом тренутку значајно поново нагласити важност вакцинације. Мислим да је реално да се 21. јуна попусти са већином епидемиолошких мера у срединама где су испуњена ова два услова – рекао је први човек Београда.

Говорећи о јуче одржаној седници Скупштине града, Радојичић је навео да је на основу прихода које је Град Београд у претходном периоду остварио усвојен буџет који је за осам одсто већи од претходног. 

– То је нешто више од десет милијарди динара које ће бити усмерене углавном на капиталне инвестиције, а део средстава је намењен за социјална давања, као и за вантелесну оплодњу, и то за породице са секундарним стерилитетом. Средства иду и за термалну рехабилитацију четири зграде – Хитне помоћи, Студентске поликлинике, Студентског стационара и Градску библиотеку – рекао је Радојичић.

Он је подсетио и да је на овој седници Скупштине града усвојено неколико стратешких планова о екологији и додао да ће се једино њиховом применом решити питања екологије у српској престоници.