уторак, 15. јун 2021.

Радојичић: Град Београд ће наставити да развија „Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је Град Београд преузео оснивачка права на „Центар лепих уметности Јован Колунџија – Гварнериус” и простор од скоро 122 квадратна метра, на трајно коришћење, на иницијативу истакнутог српског виолинисте Јована Колунџије. По преузимању оснивачких права, за почетак рада овог центра, Град Београд издвојио је средства у износу од 1.225.850 динара. 

– „Гварнериус” данас заузима значајно место не само на културној мапи Београда већ и у свету. Одржати концерт у „Гварнериусу” за уметнике из земље и иностранства је постала важна ставка у њиховим биографијама. „Гварнериус” од самог оснивања посебну пажњу посвећује младим уметницима, редовно организује концерте и мајсторске курсеве са чувеним светским педагозима који им пружају могућност даљег професионалног усавршавања – рекао је градоначелник Радојичић.

Градоначелник је објаснио да су у оквиру овог центра реализовани бројни концерти, фестивали, такмичења, изложбе, позоришне представе, књижевне вечери, хуманитарни програми и филмске пројекције.

– Посебно ми је драго што су у „Центру лепих уметности – Гварнериус” били организовани бројни хуманитарни пројекти. Један од њих је био и циклус од осам концерата „Ми бринемо за децу из свратишта – придружите се и ви”, остварен у сарадњи са Градском општином Стари град, као и циклус од девет концерата „Пријатељске руке преко воде” посвећен страдалима од поплава – истакао је Радојичић. 

Сваке године се уз подршку страних амбасада у овом центру организују представљања култура разних земаља, попут Јапана, Анголе, Кореје, Аустралије, Канаде, Пољске, Мексика, Аргентине и других. 

– Подсетио бих да је „Гварнериус” проглашен установом културе од националног значаја одлуком Владе Републике Србије. Град Београд осећа одговорност да одржи и осигура уметнички квалитет који је овај центар и до сада имао. Ова установа посебно брине о развоју младих уметника, као и реализацији бројних активности хуманитарног карактера. Београд се поноси што је оваква установа амбасадор уметности нашег града у региону, као и у свету – закључио је Радојичић.

„Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус” је била једна од првих приватних непрофитних институција културе у Србији, основана у октобру 2001. године. Налази се у Улици Џорџа Вашингтона 12. Установи је додељен назив „Гварнериус”, по виолини Јована Колунџије коју је 1754. године направио чувени градитељ виолина из Венеције, на којој Колунџија свира последњих 40 година.