понедељак, 30. август 2021.

Весић: Београд ће коначно добити свој речни јавни превоз

Одборници су данас усвојили Измену одлуке о допунама Одлуке о такси превозу, Одлуку о јавном превозу у линијској пловидби и Стратегију развоја јавног линијског превоза путника на територији града Београда за период до 2033. године, са пресеком 2027. године. 

Образлажући Измену одлуке о допунама Одлуке о такси превозу, заменик градоначелника Горан Весић је истакао да се ова одлука односи на Аеродром „Никола Тесла” са циљем да се коначно уведе ред.

– Сада ћемо омогућити да комунални милиционари буду унутра а постојаће и ред по коме ће таксисти преузимати путнике – рекао је Весић.

Говорећи о Одлуци о јавном превозу у линијској пловидби, Весић је истакао да је она важна зато што ће бити могуће да се распише конкурс и затражи партнер за успостављање линијског речног превоза. 

– То значи да ћемо имати повезано све од Обреновца до Гроцке и све до Земуна, укључујући и Сурчин. Грађани који живе на обалама река моћи ће да користе ову врсту јавног превоза. На овај начин се дефинишу места за пристане и станице, као и услови под којима се тачно може обављати речни превоз. Ову врсту превоза ће моћи да користе путници са картицом за јавни превоз. На овај начин ћемо моћи да убрзамо путовање грађанима чије се општине налазе на обалама река а тиме ћемо смањити број аутобуса и гужве на путевима. Стварно је штета да Београд, који има стотине километара речних обала, не користи их за речни превоз као што то чине други велики светски градови – рекао је Весић.

Он је додао да нас сада чека прилагођавање јавног превоза речном, како би грађани могли да пређу на друге видове превоза и да на тај начин коначно Београд добије свој речни јавни превоз. 

Говорећи о Измени одлуке о допунама Одлуке о такси превозу, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић је истакао да је прописан и посебан члан 17. којим се одређује поступање у случају застарелих и оштећених идентификационих налепница које се налазе на ветробранским стаклима сваког такси возила. 

– Налепнице су везане и за улазак у простор аеродрома и за коришћење електронског система који смо увели. Уведена је и казнена одредба за привредна друштва у износу од 120.000 динара, за предузетника 70.000 и за такси возача у износу од 20.000 динара. То је део мера које желимо да применимо како бисмо додатно увели ред у систем такси превоза, посебно када је реч о таксирању у склопу Аеродрома „Никола Тесла”. Новим електронским системом за пријављивање таксиста на аеродрому предвиђено је да таксисти долазе на паркинг који је одређен за њих, након чега се врши електронско пријављивање. Они су дужни да буду поред или у возилима те да на дисплеју прате редослед преузимања муштерија, односно зону уласка на терминал. Ту су такође предвиђене казне од 50.000 динара за привредно друштво, за предузетника 20.000, 8.000 за одговорно лице, а за запосленог 12.000 динара – рекао је Васиљевић.