недеља, 12. септембар 2021.

Весић: Београд ће поштовати одлуке Кризног штаба – важно да ради привреда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је за ТВ Прва да ће Град Београд испоштовати сваку одлуку Кризног штаба, те да је за Град важно да привреда ради.

– Никада се нисмо мешали у то какве ће епидемиолошке мере бити у објектима, само смо инсистирали на томе да угоститељи раде. За нас је важно да привреда ради, као и угоститељи, а које год мере да донесе Кризни штаб, што се нас тиче свака ће бити испоштована. Има земаља које су увеле ковид-сертификате, има и оних које их немају, али нама је важно да привреда ради и да се објекти не затварају – нагласио је Весић.

Према његовим речима, није могуће исконтролисати поштовање мера у сваком локалу у Београду, као ни у јавном превозу, где има више од 1.600 возила.

– Јасно је да људи сами морају да воде рачуна о томе да заштите себе и друге. Не постоји полиција која може да исконтролише сваког грађанина. То није циљ, нити је могуће, нити ћемо то радити. Наравно да ћемо у наредном периоду акценат ставити на контролу јавног превоза, јер је то и Кризни штаб тражио, а то је разумљиво и неопходно јер су ту људи најближи једни другима. Поново ћемо разговарати са људима који воде шопинг молове, они имају своје обезбеђење које може да упозорава грађане. Неопходно је да се у наредном периоду мало више поведе рачуна о ношењу маски, посебно у затвореном простору. Ношењем маски и поштовањем мера штитимо себе и друге – истакао је Весић и додао да је веома важно да се што више људи вакцинише.

Како је рекао, данас ће трећом дозом бити вакцинисан 100.000 Београђанин или Београђанка, а до јуче је трећом дозом вакцинисано 97.255 људи, што је преко седам одсто. Првом дозом вакцинисано је 791.144, што је 57 одсто, другом дозом 763.000 или више од 55 процената.

– Београду треба још десетак до петнаест одсто вакцинисаних како бисмо заиста били заштићени, тако да бих акценат више ставио на вакцинацију. Аутобус за вакцинацију сада је у Земуну, отворићемо убрзо пункт у Ушћу и потрудићемо се да стимулишемо што више људи да се вакцинишу – казао је Весић.

Говорећи о контроли ноћних клубова, Весић је рекао да Комунална милиција није затварала те објекте и навео да је он још у мају Кризном штабу пренео предлог Удружења ноћних клубова према којем су спремни за рад под условом да у клубове долазе само вакцинисани.

– О том захтеву се није разговарало већ је ноћим клубовима допуштено да раде, а с обзиром на то да су они тај предлог упутили још у мају, сигуран сам да ће га и испоштовати. То су предлагали власници ресторана и ноћних клубова још током пролећа – појаснио је Весић и подсетио да је предлагао да на концерте и у позоришта иду вакцинисани или они који имају ПЦС тест, што није наишло на добар одзив у Кризном штабу, а сада се прича о томе.