четвртак, 14. октобар 2021.

Градоначелник Радојичић поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних са званичницима Републике Индије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се јуче са државном министарком за спољне послове и културу и специјалном изасланицом премијера Републике Индије Минакши Лекхи, као и Његовом екселенцијом амбасадором Републике Индије у Београду Санџивом Kохлијем, код бисте индијског књижевника и филозофа Рабиндраната Тагоре у Парку пријатељства на Ушћу.

Градоначелник Београда је изразио захвалност министарки Лекхи и амбасадору Kохлију на учешћу на тродневном скупу у Београду посвећеном обележавању 60-годишњице од оснивања Покрета несврстаних, посебно имајући у виду да је Индија један од оснивача овог покрета.

– Састали смо се на овом месту, код бисте индијског песника, књижевника, драматурга и филозофа Рабиндраната Тагоре у знак поштовања које Београд упућује индијској култури. Културна размена је један од најбитнијих момената када је реч о сарадњи између две земље и два народа и веома је важна за једну метрополу попут Београда – рекао је Радојичић.

Градоначелник Радојичић је додао да Србија и Индија, као део овог покрета, имају могућност да даље продубљују како културну тако и привредну сарадњу.

– Интензивни развој привреде и инфраструктуре карактерише тренутно и Индију и Србију. Као што Индија постаје све више глобални играч у многим сферама економије, тако и Србија и Београд постају лидери привредног развоја у овом делу Европе. Овај споменик је симбол нашег трајног пријатељства и моја улога је да продубљујем нашу сарадњу, а све са циљем да Град Београд и наша држава имају Индију као стратешког партнера. Биста овог истакнутог индијског књижевника симбол је наших пријатељских односа и досадашње добре узајамне сарадње – закључио је градоначелник.

Министарка Лекхи је захвалила градоначелнику и Граду Београду на свесрдној подршци коју су дали иницијативи Амбасаде Индије да се ова биста постави у знак сећања на Тагорову посету граду 1926. године, која је привукла велику пажњу јер је Тагор већ тада био добитник Нобелове награде за књижевност. Такође је захвалила вајару Горану Чпајку, декану и професору Факултета примењених уметности, који је израдио споменик, чинећи га трајним симболом пријатељства између Индије и Србије.