четвртак, 14. октобар 2021.

Весић у Прагу: „Шкода” почиње производњу у Србији

Заменик градоначелника Београда Горан Весић борави данас у Прагу, где на позив чешких компанија представља могућност инвестирања у Београду. Пре састанка са представницима чешких компанија, Весић је посетио компанију „Шкода”, где се састао са потпредседником Зденеком Мајером. Весић је истакао да је сарадња, пре свега економска, између Чешке и Србије добила нови замах после недавне посете председника Вучића Чешкој Републици. Весић је обавестио чешке домаћине да ће Град Београд „у наредних пет година купити 80 нових тролејбуса, као и 120 трамваја, тако да ће уз куповину 500 аутобуса на природни гас, од који се првих сто већ набавља, значити потпуну замену возног парка градског превозника”.

Позвао је компанију „Шкода” да учествује на тендерима које ће Град наредних месеци да распише. Потпредседник Мајер је обавестио Горана Весића да је ова компанија донела одлуку да до краја ове године почне производњу трамваја у Србији, у Крагујевцу. Весић је поздравио одлуку „Шкоде” да почне са производњом у Србији и рекао да је захваљујући ангажовању председника Вучића у Србију последњих осам година дошло више од 300 страних компанија у којима ради више стотина хиљада људи.

Весић је посебно посетио компанију „ЕП холдинг”, која је заинтересована за улагање у енергетику Београда, топлане, као и нова постројења за производњу топлотне и електричне енергије. „ЕП холдинг” је једна од највећих европских компанија у овој области, а Весић је представницима холдинга поручио да су добродошли у Београд и да се радујемо њиховим инвестицијама.

Подсетио је да је Србија данас једна од ретких европских земаља која је енергетски стабилна захваљујући раду председника, који је на време обезбедио да Србија буде снабдевена гасом и другим енергентима.

– Данас је, рецимо, у Чешкој банкротирао један од највећих добављача гаса и електричне енергије, па се више стотина хиљада домаћинстава нашло у ситуацији да држава мора да им помогне у снабдевању. Србија је спремно дочекала енергетску кризу која тресе Европу – рекао је Весић. 

На састанку са чешким компанијама заинтересованим за инвестирање у Београду, заменик градоначелника Београда рекао је да су до сада највеће чешке инвестиције биле усмерене на грађевинарство и некретнине.

– Захвални смо чешким компанијама које улажу у наш град и својим инвестицијама наш град чине бољим. Позивамо и остале чешке компаније из других области да инвестирају у Београду – поручио је Весић.