четвртак, 25. новембар 2021.

Никодијевић: Као друштво и држава увек ћемо се супротстављати насиљу над женама

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић обишао је данас Сигурну кућу на Међународни дан борбе против насиља над женама и том приликом још једном истакао да насиље над женама никада неће бити друштвено прихватљиво.

– Као држава и друштво увек ћемо се супротстављати насиљу, о чему треба да се говори 365 дана у години. На првом месту заједно ћемо наставити да радимо на превенцији, а с друге стране на охрабрењу жена да пријаве насилнике. Кад је реч о корисницама Сигурне куће, оне ће и даље добијати институционалну и правну заштиту, али и помоћ да самостално наставе нормалан живот по изласку одавде – казао је Никодијевић.

Град Београд, подсетио је Никодијевић, помаже да се жене финансијски осамостале, па тако оне добијају новчану помоћ годину дана по изласку из Сигурне куће. Истовремено, додао је он, Град заједно са партнерима помаже им да нађу посао или да се преквалификују ако треба.

Никодијевић је најавио још пројеката у вези са Сигурном кућом, а акценат ће у наредном периоду бити на деци због интеграције у образовни систем и друштво, као и на превазилажењу траума.

Он је захвалио Весни Станојевић на важном послу који обавља, што је у време настајања Сигурне куће био не само пионирски већ и веома храбар корак.

– Насиље у породици никада за нас неће бити прихватљиво, без обзира на то што смо још увек патријархална средина и што се често жена сматра имовином. То не сме да буде тако и зато је едукација, образовање, освешћивање жена наш први корак како бисмо се изборили с насиљем над женама – поручио је Никодијевић.

Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће, истакла је велику захвалност због подршке коју Град Београд и Општина Раковица пружају женама жртвама насиља. Она је подсетила да Сигурна кућа постоји већ 21 годину, те да је кроз њу до сада прошло чак 5.700 жена.

Заменик председника општине Раковица Душан Ђаковић казао је да Општина помаже женама које су доживеле недаће и најавио да ће се та помоћ наставити. Народна посланица Дубравка Краљ, која је адвокат по струци, указала је на важност веће ефикасности судства и нагласила залагање за социјално праведније друштво. Овим женама потребна је правда и ефикасан механизам за исправљање неправде која им је нанета. Нормативан оквир је добар, али већа пажња мора да се посвети институцијама како суђења не би толико дуго трајала, казала је она.

Подршку женама у Сигурној кући дао је и градски секретар за управу Никола Прелевић.