четвртак, 19. мај 2022.

Викенд „Отворених врата” у „Градској чистоћи”

Предстојећег викенда, 21. и 22. маја, ЈКП „Градска чистоћа” отвориће капије за све малишане Београда који желе да посете ово предузеће и, осим вожње у омиљеним „смећарцима”, искористе јединствену прилику за обилазак лабораторије сектора за екологију и унапређење животне средине, саопштавају из овог градског предузећа.

„Дан отворених врата” је већ традиционална акција настала са идејом да се најмлађим Београђанима омогући вожња у омиљеним „смећарцима” у обезбеђеном кругу предузећа, а сада се организује на две локације у жељи да се малишани упознају са још једним, не мање важним и занимљивим, послом које предузеће обавља.

Ова „Отворена врата” ће за разлику од свих претходно организованих понудити најмлађима и прилику да се нађу у лабораторији ЈКП „Градска чистоћа”, у суботу, 21. маја, у термину од 9 до 14 часова на адреси Требевићка 16, где ће помоћу микроскопа моћи боље да осмотре комарце и крпеље, да пептирају безбедне течности и да се осећају као прави мали научници. Видеће шта је то мониторинг ових инсеката и зглавкара, зашто се спроводи и зашто се сузбијају комарци, крпељи и глодари, које болести могу да пренесу и како се од тога заштитити. Родитеље ће сигурно више занимати како се спроводе акције сузбијања, када и од чега зависе. Да ли је опасно уколико се деца или одрасли нађу у магли коју производе топови на возилима „Чистоће” током акција сузбијања, шта тада треба да учине и да ли уопште има разлога за страх. Осим тога, од доктора педијатрије могу да добију и одговоре на питања о алергијама које могу да изазову убоди комараца, како да поступе ако примете ујед крпеља, када се треба јавити лекару и како да заштите себе и децу од ових непријатности. Доктори ветерине даваће одговоре на питања о томе како да се заштите кућни љубимци, јер ни они нису поштеђени различитих болести које комарци и крпељи могу пренети.

Најмлађи Београђани ће имати прилику и да на засејаним подлогама у петри шољи виде које се то бактерије најчешће могу наћи у брису узетом са радног стола или мобилног телефона, а помоћу микроскопа да погледају изоловане сојеве бактерија и видети које можемо унети у тело прљавим рукама, због чега је важно редовно их прати, али и одржавати хигијену своје собе, радног простора и уопште дома.

Они који би више волели да се провозају „смећарцима” и науче шта је рециклажа, како се правилно одлаже отпад и чува животна средина, могу посетити „Градску чистоћу” у недељу, 22. маја, у термину од 9 до 14 часова, на адреси Мије Ковачевића 4, саопштавају из овог градског предузећа.