уторак, 27. децембар 2022.

„Улица отвореног срца”

Као и сваке године, тако ће и овог 1. јануара 2023. бити одржана манифестација „Улица отвореног срца”, најављено је из Туристичке организације Београда.

Како се наводи у саопштењу, апелује се на грађане да 1. јануара не паркирају возила у улицама које се секу са Македонском и Светогорском. Реч је о раскрсницама Македонске и Светогорске улице са Нушићевом, Кондином, Цетињском, Влајковићевом, Палмотићевом и Улицом Стевана Сремца.

Возила „Паркинг сервиса” ће померити аутомобиле који су паркирани на овом потезу, јер ће ометати пролаз пешака и постављање новогодишњих штандова.

„Улица отвореног срца” је једна од манифестација која је одавно превазишла оквире Београда и постала препознатљив бренд који промовише најхуманије вредности нашег главног града и његову отвореност.

Настала је пре пола века у „Српској кафани”, када су глумци Атељеа 212 мењали улоге са келнерима и првог дана Нове године служили госте. Из овог несвакидашњег дружења, Туристичка организација Београда је осмислила празник Београда који повезује културу и привреду, радост, чаролију и хуманост.

Од 1988. године званично је ушла у календар најзначајнијих манифестација Града Београда током које прође више од 100.000 људи.

„Улица отвореног срца” је замишљена да прославља хуманост, „отварање” срца нашег града, али и да се хуманошћу свих који учествују у овој манифестацији некоме и помогне.

Музичко-забавни програм ће се изводити испред Атељеа 212, Радио Београда и Општине Стари град.

Организатори манифестације су Град Београд, Туристичка организација Београда и Градска општина Стари град, а место дешавања су Светогорска улица и део Македонске, од Таковске до зграде Дома омладине Београда.

Тачно у подне, после новогодишњих честитки, мали ватромет симболично отвара „Улицу отвореног срца 2023”. Из зграде позоришта излазе извођачи и започињу традиционалну шетњу, стварајући јединствену карневалску поворку пуну музике и игре која симболично покреће „Улицу отвореног срца”, када креће и главни програм на пјацети Атељеа 212.