среда, 31. мај 2023.

Манифестација „Дани словачке културе” на Чукарици

Манифестација „Дани словачке културе”, седму годину заредом, биће организована у београдској „Галерији 73” од 1. до 6. јуна, саопштено је из ове галерије која се налази на Чукарици. Тим поводом, у четвртак, 1. јуна, у 19 часова биће уприличено свечано отварање самосталне изложбе графика „Степенице ка небу”, ауторке Емилие Валентикове Лабат.

Ова манифестација уједно је прилика да се београдској публици презентују књижевна дела најпознатијих савремених словачких писаца и песника. На књижевној вечери, која ће бити одржана у уторак, 6. јуна, у 18.30 часова, биће речи о најновијим књигама које су објављене у издању Матице српске и Архива Војводине из Новог Сада. Аутори који ће одржати предавања су: проф. др Михал Харпањ на тему „Словачка књижевност у српским књижевним часописима XIX века” и др Зденка Валент Белић на тему „Слика Срба у словачкој књижевности”.

Манифестација „Дани словачке културе” реализује се уз подршку Амбасаде Словачке у Београду, Словачког културног клуба и Градске општине Чукарица.