среда, 31. мај 2023.

Заказан 37. Београдски маратон за 28. април 2024. године

Београдски маратон не само да је ове године оборио рекорд по броју учесника већ је и померио границе када је организација у питању. Тркачки покрет у Србији показао је сву своју величину, а организацијом пратећих садржаја Београдски маратон је доказао да је много више од спортске манифестације и да с правом има статус догађаја од посебног значаја за Град Београд, саопштено је из „Београдског маратона”.

– Оно што је 36. Београдски маратон посебно издвојило од свих претходних јесте његов друштвено-одговорни и хуманитарни карактер, а за две недеље нас очекује сада већ традиционални догађај „Хероји Београдског маратона”, на коме награђујемо оне који су постигли својеврсни подухват и завршили неку од трка Београдског маратона – рекао је директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш.

Према његовим речима, у сарадњи са добротворном организацијом „BELhospice” сакупљене су 64 хиљаде евра помоћи за онколошке пацијенте и децу са дијагнозом неизлечивих болести. 

– Такође, утицали смо на свест најмлађих, али и оних старијих тако што смо показали да не окрећемо главу од особа са инвалидитетом, миграната и свих оних који су на неки начин угрожени, јер су сви они заједно били са нама на стази. Подизали смо и свест деце о значају заштите животне средине путем едукативних радионица организованих током самих трка – објашњава Хабуш.

Први оперативац Београдског маратона посебно је истакао да је медицински део организационог тима одрадио фантастичан посао имплементирајући позитивна искуства највећих маратонских трка у свету. 

– Услови за трчање били су изузетно тешки због високе температуре која не погодује полумаратонцима и маратонцима. Међутим, медицинска заштита свих учесника је била беспрекорно одрађена уз велику помоћ ургентне медицине и волонтера Црвеног крста. Имали смо две пољске болнице на самој стази, па смо и поред повећаног броја интервенција у потпуности растеретили системе градских служби јер су сви тркачи били медицински збринути на прави начин – нагласио је Хабуш. 

Припреме за 37. Београдски маратон, који ће бити одржан 28. априла 2024. године, већ су у току. 

– Потрудићемо се да, као и ове, и следеће године уведемо неке новитете. И даље ћемо се трудити да фокус буде на тркачима, али да маратон буде испраћен уз богат забавни програм. Желимо да овом манифестацијом уједињујемо регион, угостимо што већи број странаца, али и да такмичарски подижемо квалитет трка – закључио је Дарко Хабуш.