петак, 15. март 2024.

Шапић: Београд добија модеран објекат Хитне помоћи и пасарелу која повезује „Прокоп” и центар нашег здравства

Захваљујући донацији Европске уније и повољном кредиту ЕБРД-а, објекат Хитне помоћи у Београду у наредне две године биће комплетно реконструисан, најавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић поводом предстојећег почетка радова на овом објекту. Подсетио је да су он и директор ЕБРД-а за регион Западног Балкана Матео Коланђели 2023. године потписали уговор који се односи на реконструкцију Завода за ургентну медицину Београд, те да је ово заправо почетак конкретизације тог уговора.

– Донација је износила 8,8 милиона, а потом још 1,7 милиона евра, уз обезбеђени кредит од пет милиона евра. Ова инвестиција је од изузетне важности јер су услови рада у Хитној помоћи били лоши. За отприлике месец дана требало би да почну радови и надам се да ће све у року бити завршено, како бисмо за око две године добили потпуно нов, условни објекат, какав Београд и заслужује. Хитна помоћ представља први контакт који грађани имају са здравством, због чега очекујемо да након реконструкције ради у далеко бољим условима – рекао је Шапић.

Председник Привременог органа је истакао и план о којем је већ раније говорио, а то је да се направи пасарела која би заштитила од буке и загађења здравствене објекте у близини, али и била директна веза од Железничке станице „Прокоп” до центра нашег здравства. У току је пројектовање те пасареле и требало би, када реконструкција објекта Хитне помоћи буде завршена, да и изградња пасареле буде увелико у току.

– Још једном захваљујем нашим пријатељима из Европске уније и ЕБРД-а, као и Влади Републике Србије због свега што ради за главни град. Град Београд ће наставити да подржава све овакве пројекте, како би врло брзо сви наши важни здравствени и други објекти били у складу са стандардима које изискује цивилизован свет – рекао је Шапић.

Шеф Делегације и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре истакао је да је ова институција од изузетне важности јер брине о хитној медицинској помоћи за свих 1,6 милиона становника Београда. Он је поновио да је за обнову ове институције ЕУ донирала око десет милиона евра, а ЕБРД обезбедила повољан кредит од пет милиона евра, којима ће се обезбедити бољи услови рада свих запослених и повољна енергетска ефикасност објекта.

Како су најавиле ресорне министарке Даница Грујичић и Дубравка Ђедовић Хандановић, акценат ће бити на знатно бољим условима рада, а предвиђено је да се у њему налази и велики центар за обуку свих лекара, као и модеран кол-центар намењен брзој и квалитетној услузи грађана.

Матео Коланђели је подсетио да ће објекат након реконструкције бити знатно проширен, модернизован и енергетски ефикасан, те да је пројекат од велике важности за све Београђане. Најавио је и нове пројекте ЕБРД-а у области енергетске ефикасности, који ће износити више од двеста милиона евра, те да ће и убудуће радо сарађивати са свим нивоима власти у нашој земљи.

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећих линкова

https://we.tl/t-NDMqWHBLtV

https://wetransfer.com/downloads/b1b77e117aa839bdcc1a27b3decb16de20240315144718/596582bb9b5ac8be89c80f59becf0ce820240315144718/fd11fd