петак, 12. април 2024.

Богат програм Завода за заштиту споменика културе града Београда на манифестацији „Дани Београда 2024”

Завод за заштиту споменика културе града Београда и ове године један је од носилаца програма манифестације „Дани Београда”. Осим богатог програма који су припремили  за наше суграђане, са великим поносом најављују изложбу „Теразије, осврт и сећања – београдско наслеђе” која ће отворити манифестацију 16. априла у 14 часова на Теразијама код Теразијске чесме.

На укупно 42 паноа биће приказане разгледнице и фотографије које сведоче о архитектонском и урбанистичком развоју Београда, али уједно указују на културолошки и друштвени значај Теразија у животу становника престонице. Приказани материјал је део збирке Милоша Јуришића који је уступљен Заводу, ексклузивно за потребе реализације ове изложбе.

Стручни сарадници Завода повешће заинтересоване суграђане, од 17. до 19. априла, у шетње кроз београдско наслеђе, представљајући следеће локације: Централну кулу Старог сајмишта, Зиндан капију на Београдској тврђави, као и Теразије. Осим тога, у Свечаној сали Завода за заштиту споменика културе града Београда, 15. априла у 17 часова, биће уприличено ауторско вођење кроз изложбу „Црнотравци градитељи Београда: градитељска делатност печалбара црнотравског краја у Београду у 19. и првој половини 20. века”.

Тачне сатнице и детаље планираних активности могу се погледати у званичном програму манифестације „Дани Београда 2024”, који се налази на следећем линку: https://danibeograda.rs/program-dani-2024/