четвртак, 20. октобар 2016.

Откривена спомен-табла композитору и писцу Војиславу Вокију Костићу

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић и председник општине Врачар Милан Недељковић открили су данас спомен-таблу у част нашег истакнутог композитора и писца Војислава Вокија Костића у Кичевској улици на Врачару. 

Она је, испред зграде у којој је Костић живео, указала да јој је припала изузетна част да открије спомен-таблу нашем истакнутом уметнику. 

– Град Београд овим малим знаком пажње одаје дужно поштовање за значајан уметнички допринос. Дела која нам је Воки Костић оставио у наслеђе најбоље говоре о њему. А за некога ко је растао уз култне филмове попут „Ко то тамо пева”, „Орлови рано лете”, „Лаф у срцу”, „Тесна кожа” и „Камионџије”, они су препознатљиви и по врхунској музици Вокија Костића – навела je Јевтићева. 

Она је подсетила да је пре два дана у близини овог места постављена спомен-плоча и балерини Јелени Шантић, уз коментар да је то лепа симболика споја музике и плеса. 

Недељковић је истакао да је Друштво за улепшавање Врачара посветило овај дан евоцирању успомена на великог композитора. Он је подсетио да се Воки Костић, иначе син истакнутог професора Медицинског факултета у Београду Александра Костића, поред музике успешно бавио и кулинарством, као и подизањем свести о здравој исхрани. 

Догађају су присуствовали филмски ствараоци Слободан Шијан и Пуриша Ђорђевић, супруга Војислава Костића Вера и бројни грађани.