среда, 18. јануар 2017.

„Tec2Screen” – нови приступ образовању

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор компаније „Фесто Србија” Иван Зекавица презентовали су данас у Научно-технолошком парку „Београд” систем „Tec2Screen”, који  треба да унапреди дуално образовање у Србији. 

Петронијевић је подсетио да је зграда Научно-технолошког парка „Београд” донедавно била празна, док данас у њој послује 400 младих људи, од тога 300 инжењера који нису отишли у иностранство јер им је омогућено да и у нашиј земљи остваре пристојну зараду. 

– Боримо се за инвестиције, а да би се оне обезбедиле, потребно је да, уз привредне зоне које правимо у Београду, обезбедимо додату вредност, а правиће је наши млади људи који ће на овој опреми учити како да дођу до тог циља. Принцип је једноставан. Путем симулације на таблет рачунарима ученици се упознају са поступком производње, наредни корак је да раде на самој машини – симулатору коју данас презентујемо и тек онда следи одлазак у прави производни погон – истакао је Петронијевић. 

Министар Шарчевић је додао да је у претходних пет месеци када је реч о дуалном образовању направљено доста партнерских односа са привредним субјектима, привредним коморама  и локалним самоуправама. Такође су, према његовим речима, при крају припреме за упис студената за наредну школску годину, која ће омогућити 700 до 800 већи број студената на буџету на инжењерским и студијама из ИТ сектора. 

– Програмом је предвиђено проширење Електротехничког факултета, као допунски простор за Математички факултет у Београду, али и Новом Саду и Нишу. Такође се увелико ради на покретању научно-технолошког парка у Новом Саду и Нишу, као и ширење научно-технолошког парка у Београду, који је премијер Вучић изабрао за презентацију 100 дана рада Владе Србије – подсетио је Шарчевић. 

Он је најавио доношење нових системских закона из области образовања, који ће обухватити информатику као обавезан предмет у основним школама, као и да се кроз техничко образовање учи о предузетништву. Постојаће и посебан закон о дуалном образовању којим се као сарадник школе уводи компанија и чији ће представник бити члан школског одбора. 

Зекавица је подсетио да је „Фесто” компанија глобални лидер у индустријско-машинској производњи, али и у области едукације и производње учила. Он  је истакао да је прави тренутак да се инвестира у образовање и да се улагање у ту област увек вишеструко исплати, а да крајњи резултат неминовно доводи до повећања страних инвестиција. Такође је захвалио Граду Београду на подршци, као и члану Градског већа Драгомиру Петронијевићу, који је покренуо велики број дешавања за унапређење дуалног образовања. 

Догађају су присуствовали директори и наставници средњих школа из Београда и Србије, као и представници домаћих и иностраних компанија које послују у Србији и које сарађују са ученицима у процесу дуалног образовања. Закључак је да дуално образовање већ сада показује да то није крај школовања како се то мислило, већ само један корак који омогућава и даље факултетско усавршавање или покретање сопственог бизниса и даље самостално усавршавање. 

„Tec2Screen” је уређај за учење, мерење, симулацију и програмирање, који је примењив на било ком месту. Циљ презентације је промоција најновијих светских трендова и технологија у образовању које помажу да се на ефикасан и квалитетан начин спроводи практичан део наставе у средњим школама и дуалном образовању.