уторак, 23. јануар 2018.

Синиша Мали: Нови савски мост још једна победа за грађане Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је данас на Савској променади изглед новог савског моста.

Синиша Мали је рекао да је у протекле четири године много урађено да Београд буде модернији, лепши и да буде права европска и светска метропола. Представљајући будући изглед новог моста преко Саве, он је рекао да је Савски амфитеатар део Београда који је потпуно оживео и постао највеће градилиште у овом делу Европе.

– Данас је потписан уговор са ЦИП-ом и веома ми је драго што ће домаћа компанија бити та која ће у наредних десет месеци завршити идејно решење, пројекат и све што је потребно до грађевинске дозволе. Након тога бира се извођач радова и почиње изградња, а нови мост ће потпуно променити овај део Београда – казао је Синиша Мали.

Градоначелник је подсетио да стари немачки мост, изграђен још током Другог светског рата, треба да буде замењен из три разлога. 

– Први је саобраћајни, с обзиром на то да је капацитет постојећег моста мали за број возила у Београду. Други разлог је безбедносни а трећи је естетски. Нови мост се потпуно уклапа у перспективу и визију једног лепшег и модернијег Београда. Овај постојећи мост ћемо преместити у договору са Београђанима на друго место. У току је гласање о будућој локацији, а водe предлози да мост повеже Земунски кеј са Великим ратним острвом или Нови Београд са Адом. Део уговора са ЦИП-ом је и начин демонтирања старог моста. Ово ће бити још једна победа за грађане Београда, добићемо нови мост са по две возне траке у оба смера, са шинама за метро, односно трамвај, стазом за бициклисте, лепим видиковцима који ће потпуно да се уклопе у Савску променаду – казао је Мали.

Он је подсетио да је Савски амфитеатар до пре неколико година био потпуно запуштен, а да је на том месту сада Београд на води, највеће градилиште у овом делу Европе. 

– Две стамбене зграде биће завршене на пролеће и биће усељиве, иза њих се граде још две зграде и већ су стигле до шестог спрата, гради се и највећи тржни центар у овом делу Европе и највиша кула од 168 метара, где ће бити нови „Сент риџис” хотел. Београд се мења, обећали смо да ће то бити град кранова и дизалица и он то данас јесте. Само на овом градилишту око 700 радника ради сваки дан, гради и зарађује свој новац и прехрањује своје породице – рекао је Мали.

Он је додао да ће нови мост бити круна на том делу Београда на води, као и да се у наредних неколико седмица, најкасније за два месеца, очекује уговор са пројектантом који ће радити дизајн тунела, који ће повезивати Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана. 

– Ако све буде по плану, 2019. ћемо кренути да градимо и тај тунел. На тај начин ћемо између 11 и 14 одсто транзитног саобраћаја смањити кроз центар града и унапредити ефикасност саобраћаја у нашем граду – рекао је Синиша Мали.

Генерални директор саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић казао је да сматра да ће нови мост бити један од најлепших у Европи. 

– Мост ће имати по две траке у сваком смеру, бициклистичку и пешачке стазе, а дужина ће бити 420 метара. Такође, због веће ширине нови мост ће обезбедити потпуну пловност реке Саве кроз Београд. Саобраћајни институт ЦИП је данас потписао уговор са Градом Београдом и Дирекцијом за грађевинско земљиште и сигуран сам да ће сви рокови бити испоштовани – истакао је Игњатовић, нагласивши да поред пројекта новог моста постоји и пројекат демонтаже старог.

Представљању пројекта новог моста присуствовали су и главни урбаниста Милутин Фолић, в.д. секретара за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић.