петак, 17. мај 2019.

Радојичић: Мера зрелог друштва поштовање основних људских права и толеранција

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је данас у Старом двору присутне на додели награде „Дуга” за 2018/19. годину, која се додељује седми пут поводом Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије, а за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштите и унапређења људских права ЛГБТ особа у Србији у претходној години.

Догађају су присуствовали шефица политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Нора Хајринен и шеф председништва Високог комесеријата Уједињених нација за избеглице у Србији Ханс Фридрих Шодер.

Радојичић је истакао да су мере појединца, али и зрелог друштва поштовање основних људских права, толеранција, слобода и право на различитост.

– Радујем се да наше друштво напредује у свим овим параметрима. Град Београд је у претходним годинама дао свој допринос и сигурно је да су нам важни сви ови аспекти односа у друштву. Важно је да сви имамо иста права и исте слободе, као и исте могућности да напредујемо и функционишемо у заједници, без обзира на порекло, боју коже, вероисповест и сексуално опредељење  – рекао је градоначелник Београда.

– Мој утисак је да се људска права у нашем граду последњих неколико година побољшавају и да је однос наших суграђана и нашег друштва према „Паради поноса” другачија у односу на то када је она први пут одржана. На томе не би требало да се зауставимо, јер ЛГБТ особе се и даље суочавају са проблемима и ми као друштво морамо дати свој допринос. Зато је и ова награда важна  – рекао је градоначелник.

Он је истакао да награда „Дуга” представља људе који дају своје мање или веће доприносе за одбрану, очување и одржавање хомосексуланих и трансродних групација и унапређење људских права ЛГБТ особа у Србији.

– Садашњи, али и сви ранији добитници и кандидати граде тај мозаик и надам се да ће и следеће године бити још више људи који ће градити ту слику какву желимо да имамо – закључио је градоначелник.

Чланови жирија Комисије за избор награде су начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић, модна уредница и новинарка Ирена Мишовић, новинарка Љиљана Смајловић, проф. др Зорица Мршевић, новинарка Јована Шестериков, Предраг Аздејковић и Лазар Павловић.

Награду „Дуга” за 2018/19. годину добио је ауторско-продуцентски тим серије „Јутро ће променити све”, коју је тиму уручила прошлогодишња добитница Ирена Мишовић.