среда, 20. јануар 2021.

Горан Весић обишао један од пунктова за вакцинацију у Гроцкој

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас Здравствену станицу у насељу Бегаљица на општини Гроцка и адаптирани простор у оквиру те установе намењен за имунизацију становништва. Догађају су присуствовали председник општине Гроцка Драган Пантелић и директор Дома здравља „Гроцка” Небојша Благојевић. 

Весић је том приликом истакао да за Републику Србију и Град Београд нема важнијег посла од вакцинације грађана. 

– Захваљујући председнику Вучићу, у овом тренутку наша земља располаже са више од 1.300.000 вакцина, а купљено је или је плаћена прва рата за више од шест милиона вакцина. Србија је једина земља на Западном Балкану која је започела масовну вакцинацију и због тога је веома важно да се у наредном периоду вакцинишу сви грађани – навео је Весић.

Он је прецизирао да је Здравствена станица у Бегаљици реконструисана пре пет година и оценио да то тада није урађено, грађани овог дела Београда данас не би имали где да се вакцинишу. 

– На територији општине Гроцка јуче се вакцинисало 122 људи од 144 пријављених. То је веома добар проценат, али желимо да постигнемо још боље резултате. Пункт за вакцинацију отворићемо и у насељу Лештане. Позивам све грађанке и грађане Гроцке да се вакцинишу, јер је то једини начин да се заштите и врате нормалном животу, а вакцина имамо довољно – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је рекао и да је на територији Београда јуче вакцинисано 3.791 лице, од којих 2.550 на пунктовима који се налазе у домовима здравља, док је на Сајму вакцинисана 1.241 особа. 

– Град Београд је отворио 17 кол центара за грађане старије од 65 година и један од тих центара налази се на општини Гроцка. Суштина постојања тих центара јесте да свако ко се јави може да добије све информације о вакцинацији и помоћ у виду превоза уколико му је потребна. То се посебно односи на разуђене општине као што је Гроцка. Општина Гроцка јуче је организовала превоз за 35 лица до пункта за вакцинацију. Не сме да се догоди да постоји једна особа која није вакцинисана зато што није имала превоз, или није знала како да се пријави или није било никог да јој помогне у читавом процесу. Возићемо људе, организовати их по селима и неће се догодити да неко остане без вакцине зато што живи пет, 10 или 20 километара од пункта за вакцинацију. Зато је важно да општине буду добро организоване, да контактирају са свим особама старијим од 65 година, да их превезу до места вакцинације уколико је потребно, али и да буду с њима у контакту уколико имају било какве симптоме – нагласио је Весић. 

Он је захвалио здравственим радницима који воде непрекидну борбу против епидемије већ десет месеци. 

– Лечили су људе од короне и других болести, сада их вакцинишу. Они су заиста наши хероји. Захвалност дугујемо Општини Гроцка, која све чини како би сваки грађанин био вакцинисан, а тако би требало да раде и друге општине. Београд овим показује да је најорганизованији, јер је на време припремљено све што је потребно. У резерви имамо још 17 пунктова на територији Београда и како интересовање за вакцинацију буде расло, тако ћемо их и отварати. За рад пунктова потребни су нам лекари и сестре. Град Београд је у потпуности на услузи нашем здравственом систему, како би се овај заједнички посао што пре завршио – поручио је Весић.  

Председник општине Гроцка Драган Пантелић рекао је да је општински кол центар обезбедио 15 телефонских линија.

– За превоз суграђана на располагању су нам двадесет возила. За Општину Гроцка апсолутни приоритет је здравље наших грађана, крај епидемије и повратак у нормалан живот – нагласио је Пантелић. 

Директор Дома здравља „Гроцка” Небојша Благојевић потврдио је да је општински здравствени систем спреман да спроведе вакцинацију. 

– Почели су са радом пунктови у Бегаљици и Калуђерици, а када буде завршена вакцинација најстаријих суграђана, почећемо са имунизацијом осталог дела становништва – најавио је Благојевић.