четвртак, 21. март 2024.

Светски дан вода под слоганом „Вода за мир”

Секретаријат за заштиту животне средине подсетио је да се сутра, 22. марта, обележава Светски дан вода.

Још од 1992. године, када је на конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (UNCED), одржаној у Рио де Жанеиру, 22. март препоручен као Светски дан вода, све државе се овог дана позивају да примене препоруке УН и припреме одговарајуће активности за обележавање Дана вода, саопштено је из овог секретаријата. 

Ове године, Светски дан вода се обележава под јединственом темом „Вода за мир”. Како Уједињене нације наводе, човечанство мора деловати у складу са спознајом да вода није само ресурс који треба користити, већ да је то људско право. Овог дана, сви се морамо ујединити и користити воду за мир, постављајући тако темеље за стабилније и просперитетније сутра.

Како се утицај климатских промена повећава, а становништво расте, постоји хитна потреба унутар и између земаља за уједињењем око заштите и очувања нашег најдрагоценијег ресурса.

Секретаријат за заштиту животне средине настоји да системски уреди област одрживог управљања водотоцима другог реда на територији града Београда, као и да подигне њихов еколошки квалитет.

Управо из тог разлога је израђена Стратегија управљања водотоцима другог реда на територији града Београда, која је основ за одређивање и припрему локација, изградњу малих постројења за пречишћавање, складиштење и третман вода ради подизања еколошког статуса водотока II реда, као и поновно коришћење или одлагање продукта пречишћавања (управљање водним објектима за сакупљање отпадног муља, одвођење и пречишћавање водотока и заштита стајаћих и површинских вода).

Секретаријат спроводи анализе квалитета самих ресурса и пројектима подиже њихов квалитет и одрживост. Поред редовне контроле квалитета површинских и подземних вода на територији Београда, израђени су катастар и попис језера у циљу побољшања квалитета вода.

Секретаријат је израдио валоризацију предела Грочанска ада ради будуће заштите наведеног подручја, а све у жељи да се пружи могућност грађанима да изађу на реке, будући да је живот у складу са природом и очување природних ресурса потреба свих нас, што доприноси бољем здрављу свих наших суграђана.