субота, 20. април 2024.

Константин Жујовић из вртића „Бреза” победник 28. Дексико дечјег маратона

Данас је у Београдском зоолошком врту одржан 28. Дексико дечји маратон. Константин Жујовић из вртића „Бреза” из Младеновца трчао је брже од осталих и тријумфовао са временом од 36,5 секунди, што је за само пола секунде спорије од рекорда стазе, саопштено је из „Београдског маратона”.

На корак иза њега стао је Вељко Мандић из вртића „22. октобар” из Сурчина, а треће место припало је Огњену Пешићу из вртића „11. април” из Новог Београда. Утешна награда „Супер пуж”, намењена последњем учеснику финала, припала је Мији Каравдић из вртића „Дунавска бајка”.

Секретар за спорт и омладину Никола Пенић изразио је задовољство због прилике да подржи најбрже предшколце града Београда.

– У предквалификацијама је учествовало 15.000 предшколаца из свих 17 градских општина, што говори о величини и значају једног оваквог догађаја, како за сву децу тако и за град Београд. Дечји маратон је увертира за најзначајнији спортски догађај Београда, а то је Београдски маратон који нас очекује већ следећег викенда – изјавио је Никола Пенић.

Директор „Београдског маратона” Дарко Хабуш је истакао да је дивно гледати борбеност, спортски дух и лепо васпитање свих учесника 28. Дексико дечјег маратона.

– Желимо да промовишемо здрав живот, да преко деце утичемо и на родитеље да им физичка активност постане свакодневница, јер нам је рекреација свима потребна да бисмо били здрави и да бисмо се добро осећали – изјавио је Дарко Хабуш.

Другарско обећање прочитао је Миодраг Драгичевић, победник Дечјег маратона 2001. године, а сада познати глумац, који није крио емоције и најлепша сећања која га везују за једну овакву манифестацију.

Част да први обиђу круг око слонаре припала је деци са инвалидитетом. Након тога, 150 најбржих предшколаца надметало се у 12 квалификационих трка, а победници квалификационих трка надметали су се у веома узбудљивом финалу. Три првопласирана малишана, као и „Супер пуж”, и ове године ће бити промотери 37. Comtrade Београдског маратона који се одржава у недељу, 28. априла.

Врт добре наде био је испуњен поставкама партнера Дечјег маратона, па су малишани напуштали трку препуних руку. За то су били задужени „Дексико”, Фондација „Новак Ђоковић”, „Медигруп”, Поштанска штедионица, Роса, Нутрино, компанија „Идеа”, Сава осигурање, Најк, док је Привредна комора Србије потакла најмлађе како да рециклирајући штите животну средину.