уторак, 25. јун 2019.

Постављен први грађевински шип за будући пристан у Земуну

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић радове на изградњи међународног путничког пристаништа у Земуну. Побијању првог шипа на Земунском кеју присуствовали су и градски секретар за привреду Милинко Величковић и председник општине Земун Дејан Матић.

Радојичић је истакао да се ради о капиталном пројекту који представља добар пример сарадње министарства, града и општине.

– На иницијативу председника општине Земун, покренут је овај значајан пројекат, пре свега за општину Земун, али у једнакој мери и за Град Београд и Републику Србију. Пројекат је почео у мају, завршетак очекујемо до краја августа и његова вредност изоси 1,5 милиона евра. За све нас је врло важна чињеница да ћемо имати значајно већи број туриста који долазе крузерима и бродовима. Протекле године смо имали 550 долазака међународних крузера, а очекујемо да ћемо овим пројектом омогућити да се тај број повећа и до 750 крузера, са преко 100.000 туриста. На овај начин Земун ће омогућити да се боље упозна његова туристичка понуда, а тиме ће и цео Београд имати већи број туриста и бољу туристичку понуду – казао је градоначелник Београда.

Потпредседница Владе РС и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић указала је да су, поред путних и железничких, једнако важни и водни коридори.

– Ми ћемо наставити да улажемо у инфраструктуру, у јулу се отвара још једно пристаниште у Кладову, а већ су отворена у Голупцу и Доњем Милановцу. Захваљујући иницијативи председника општине Земун и заједничким напорима министарстава грађевинарства и министарства трговине, као и Града Београда, успели смо да створимо услове да у августу можемо да отворимо ново пристаниште, и то је заправо образац како сви који воде општине и градове треба да се понашају. Влада ће ове и наредне године уложити више од 200 милиона евра у водни саобраћај и наставићемо то да радимо јер сматрамо да је недовољно искоришћен и да у наредном периоду може да доведе до много бољих резултата – истакла је министарка Зорана Михајловић.

Председник општине Земун Дејан Матић нагласио је да је реализација овог пројекта велики дан за све грађане ове општине.

– Изградња пристана значајна је и за општину, али и за град и републику, што доказује и одлука Владе РС из 2014. године којом је ово подручје проглашено лучким. Земун има чиме да се поноси и чиме да дочека туристе, што смо много пута показали. Ту је старо језгро, Гардош, ресторани, музеји, уређујемо више од 60 фасада у центру, уредили смо пешачку зону, степеништа, санирамо остатке Земунске тврђаве, следеће године реконструисаћемо Главну улицу и створити све потребне услове да се будући туристи осећају удобно – казао је Матић.

Радови на изградњи међународног путничког пристаништа у Земуну подразумевају постављање великог понтона-пристана, дужине 50 метара и ширине четири метра, и још једног мањег, као и изградњу два ослонца на обали. Све тачке биће повезане са три моста, у дужини од 16,5 метара сваки. Већина елемената налази се у завршној фази израде, те се очекује да цео пристан буде завршен до краја августа.