понедељак, 21. јун 2021.

Изложба „Тако су говорили наши преци” данас на Тргу републике

Манифестација „Тако су говорили наши преци” биће отворена данас у 17 часова на Тргу републике, најавио је помоћник градоначелника Андреја Младеновић гостујући на каналу „Вести” ТВ Пинк.

– Ова изложба отвара низ манифестација које ће се дешавати у Београду, од спортских до културних и културно-историјских. Идеја је потекла од Српског националног савјета из Црне Горе, јер они су већ имали низ оваквих изложби у Црној Гори. Српски национални савјет је решио да у низу градова подсети на великане наше историје који нису негирали своје српско порекло и национално биће на било који начин. Изложбе су већ одржане у Подгорици, Будви, Беранама и у другим градовима у Црној Гори, али и у Новом Саду и Суботици, а планира се одржавање и у Чачку. Сматрали смо да би било потпуно природно и нормално да се једна таква изложба одржи и у Београду, јер она нас подсећа на све великане наше историје који су део нашег националног идентитета. Наша историја незамислива је без владике Његоша, краља Николе Петровића, Стефана Првовенчаног, целе плејаде наших владара из династије Немањића, а то ткиво је немогуће поделити. Наш културни код је уткан и са простора Црне Горе, као и Српске Војводине или Косова и Метохије – истакао је Андреја Младеновић.

Подсетио је да изложба почиње приказом Јована Владимира који није у историји много истицан, а који је владао простором Зете, Црне Горе и Захумља, пре династије Немањића.

– Изложба ће бити отворена културно-уметничким програмом који због временских околности неће предуго трајати. Одлучили смо се за отворени простор и због епидемиолошких мера и због могућности да већи број људи види изложбу и подсети се на велике историјске личности. На Тргу републике изложба ће трајати до 23. јуна, а након тога ће се преселити на Калемегдански плато. Позивам Београђане да дођу на изложбу, биће ту и сјајни уметници, а у оквиру манифестације, у организацији Удружења „Света Србија”, биће одржан и Видовдански концерт – истакао је Младеновић, подсетивши да ће Трг републике и након тог периода наставити да буде домаћин многим другим културним манифестацијама.

Свечано отварање изложбе биће улепшано и употпуњено пригодним музичко-сценским програмом у коме ће учествовати народни гуслар Бошко Вујачић, певач Душан Свилар и глумци Оливера Бацић, Михаило Лаптошевић, Ђорђе Марковић и Александар Дунић. У програму ће учествовати и плесна група Милана Громилића, а модератор програма биће Ирена Јовановић.

Извршни продуцент манифестације „Тако су говорили наши преци” је Омладинско позориште ДАДОВ, а техничку реализацију програма помогло је Народно позориште Београд.