četvrtak, 23. jun 2016.

Nikodijević: Krajnji rok za konstituisanje Skupštine Gradske opštine Vračar ističe u ponoć 25. juna

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević dao je mišljenje u vezi sa krajnjim rokom za konstituisanje Skupštine Gradske opštine Vračar, a na zahtev odbornika Skupštine Vračara Marka Mandića.

Mišljenje predsednika Skupštine grada Nikole Nikodijevića prenosimo u celosti

Krajnji rok za konstituisanje Skupštine Gradske opštine Vračar ističe u ponoć 25. juna 2016. godine.

Povodom Vašeg zahteva od 20. juna 2016. godine, kojim tražite mišljenje u vezi sa primenom pojedenih odredaba Statuta Grada Beograda („Službeni list grada Beograda“, br. 39/08, 6/10 i 23/13 i „Službeni glasnik RS“, broj 7/16 – Odluka Ustavnog suda), ukazujemo da je članom 95. stav 1. Statuta utvrđeno da, ako se u gradskoj opštini posle sprovedenih izbora ne konstituiše skupština u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, Skupština grada imenuje privremeni organ, koji obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa gradske opštine. 

U „Službenom listu grada Beograda“, broj 34 od 25. aprila, objavljen je Zapisnik o radu Izborne komisije Gradske opštine Vračar na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Gradske opštine Vračar, održane 24. aprila 2016. godine i taj dan se smatra objavljivanjem rezultata izbora u smislu člana 95. Statuta Grada Beograda.

Kako se rok koji je utvrđen na mesece završava istekom onog dana meseca koji po svom broju odgovara danu u koji pada događaj od kog se računa trajanje roka, rok za konstituisanje Skupštine Gradske opštine Vračar ističe u ponoć 25. juna 2016. godine.

Imajući u vidu navedeno, ukoliko se Skupština Gradske opštine Vračar ne konstituiše do 25. juna 2016. godine u 24.00 časova, Skupština grada ima ovlašćenje da imenuje privremeni organ u gradskoj opštini Vračar.

U tom slučaju, u skladu sa članom 95. stav. 2. Statuta Grada Beograda, predsednik Skupštine Beograda doneće odluku o raspisivanju novih izbora za Skupštinu Gradske opštine Vračar u roku od mesec dana od dana određenog za konstituisanje skupštine.