petak, 24. jun 2016.

Kulturna revitalizacija Palilule u susret jubileju Biblioteke „Milutin Bojić“

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović održala je danas radni sastanak sa predstavnicima gradskih biblioteka i Sekretarijata za kulturu na kome je, između ostalog, bilo reči o inicijativi Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Biblioteke grada Beograda i Skupštine grada za besplatno članstvo dece svih školskih ustanova, zatim dece bez roditeljskog staranja, dece iz prihvatilišta, hraniteljskih porodica, kao i odraslih iz socijalno ugroženih kategorija.

– Nedopustivo je da pojedine opštine Beograda nemaju razvijeniji kulturni sadržaj, kao što je to slučaj sa opštinom Palilula. Skupština grada je odlučila da snažno podrži svaki predlog projekta koji bi se bavio obogaćivanjem kulturnih sadržaja kako na Paliluli tako i na svim beogradskim opštinama na kojima postoji potreba za sličnim projektima, a u dogovoru sa nadležnim institucijama i u skladu sa zakonima – naglasila je Andrea Radulović.

Radulovićeva je izrazila zadovoljstvo izvanrednom saradnjom sa direktorkom Biblioteke grada Jasminom Ninkov, koja je na sastanku iznela niz predloga i informacija od izuzetne važnosti i značaja za kulturu Beograda.

– Biblioteka grada nastoji da bude kulturni servis svih građana, od onih najmlađih do najstarijih, na svim teritorijama Beograda podjednako, uključujući i mreže biblioteka koje nisu u sastavu Biblioteke grada, a to su one sa opština Palilula, Lazarevac i Mladenovac. Zahvaljujući podršci Skupštine grada okončana je prva inicijativa potpisivanja sporazuma sa svim predškolskim ustanovama – kazala je Jasmina Ninkov i naglasila da će svi roditelji koji budu upisali decu u vrtić biti obavešteni o tome da ona imaju pravo da potpuno besplatno koriste biblioteke, kao i sva deca koja završe predškolske ustanove i prvi razred osnovne škole.

Na inicijativu Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Skupštine Beograda i Biblioteke grada u planu je realizacija projekta koji bi omogućio deci van školskih ustanova, deci iz hraniteljskih porodica, domova za decu bez roditeljskog staranja i svih oblika socijalnog staranja, da besplatno koriste resurse i sadržaje beogradskih biblioteka. Ova inicijativa bi podrazumevala besplatno članstvo dece u bibliotekama, kao i odraslih sa lošijim socijalnim statusom. 

– Grad Beograd finansira Biblioteku grada Beograda, i kao sto odsto finansirana ustanova mi smo dužni da svakom našem sugrađaninu, koji je u nekom socijalnom problemu, omogućimo pravo na korišćenje resursa biblioteke – naglasila je direktorka Biblioteke grada Ninkov i navela da je ustanova na čijem je čelu to praktikovala i do sada, ali da će od sada uz pomoć Skupštine grada ova praksa biti dovedena na viši nivo, a građani imati lakši i brži pristup informacijama.

Na sastanku je takođe razmatrana i važna inicijativa predstavnika Biblioteke „Milutin Bojić“, koja uskoro slavi dva jubileja – 60 godina od osnivanja i 100 godina od rođenja Milutina Bojića.

– Budući da Biblioteka „Milutin Bojić“ uskoro slavi dva jubileja, Beograd želi da na neki način učestvuje u njihovom obeležavanju tako što će pomoći da se ta značajna institucija kulture uredi, oplemeni i obogati širenjem mreže na teritoriji opštine Palilula. Pre svega je nedopustivo da jedna ovako važna kulturna institucija godinama nema uređen prilaz, pa je ovim sastankom pokrenuta inicijativa da se, u dogovoru sa nadležnim gradskim institucijama, uredi pristupni plato ispred ulaza u matično odeljenje biblioteke – kazala je Radulovićeva i istakla da je osim uređenja prilaza u planu i uređenje dvorišta biblioteke, to jest prve letnje čitaonice koju bi Beograd dobio. 

Kako je Radulovićeva navela, ova čitaonica bi bila prava gradska kulturna oaza kako za najmlađe tako i za starije ljubitelje knjiga, odnosno ambijent koji bi svojim izgledom i sadržajem pre svega uticao na najmlađe da zavole knjigu i čitanje. 

– Današnjim sastankom utvrđeno je i nekoliko nacrta predloga za kulturne projekte kojima bi se formirali i veći ogranci Biblioteke „Milutin Bojić“ u naseljima Karaburma i Borča, od kojih bi se onaj na Karaburmi formirao i u prvu ustanovu kulture u tom velikom naselju – naglasila je Radulovićeva. 

Direktor Biblioteke „Milutin Bojić“ Jovica Krtinić izrazio je zadovoljstvo sastankom koji je, kako je naveo, bio izuzetno značajan pre svega za pokretanje kulturne revitalizacije zapostavljenih delova jedne velike opštine kakva je Palilula. Prema njegovim rečima, u prethodnim godinama nadležne institucije na Paliluli nisu imale naročitog razumevanja za pokretanje sličnih inicijativa što se, na obostrano zadovoljstvo, danas promenilo, te gradska i nova opštinska vlast na Palilula s punom pažnjom pristupaju kulturnim projektima koji su od izuzetnog značaja ne samo za tu opštinu već i za ceo Beograd.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik sekretara za kulturu Andrija Bojanić i predstavnici Sekretarijata za kulturu Milena Nikolić i Jovan Jovanović.