petak, 24. jun 2016.

Otvoren Festival kineske kulture 2016. u Kući kralja Petra I

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović svečano je večeras otvorio Festival kineske kulture 2016. u Kući kralja Petra I i tom prilikom istakao da je to dobra prilika za sumiranje svega urađenog do sada na planu jačanja saradnje Srbije i Kine.

Udruženje "Pro Concordatia Populorum" i Asocijacija kineskih privrednika u Srbiji organizovali su u okviru Festivala kineske kulture 2016. svečani poslovni koktel za kineske i srpske kompanije. Okupljanje je, kako je rečeno, organizovano u duhu prijateljske saradnje i nedavne posete kineskog predsednika Srbiji.

Tom prilikom rečeno je da kineski privrednici čine napore u cilju unapređenja odnosa dve zemlje te da se nadaju da će dosadašnje ekonomske veze još jačati i razvijati se.

Andreja Mladenović je podsetio da su u poslednjih godinu i po dana organizovane značajne posete Srbiji kako predsednika Kine, tako i premijera, i zamenika premijera.

– Privilegija je to što su odlučili da posete našu zemlju i ne smemo da ne opravdamo poverenje. Grad Beograd i Peking imaju potpisan ugovor o saradnji, što je važno za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Kine. Beograd je spreman da bude partner i doprinese jačanju plodne saradnje dve zemlje. Važno je ne samo da se privuče kineski kapital već i da se naši proizvodi u što većem procentu plasiraju na kinesko tržište – rekao je Mladenović i dodao da se grad nada i dalje dobroj poslovnoj i privrednoj saradnji.

Predsednica skupštinskog odbora za privredu Aleksandra Tomić rekla je da je parlamentarna saradnja otvorila vrata i za privrednu i kulturnu saradnju i dodala da nas ubuduće tek čekaju velike stvari u okviru te saradnje.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici kineskih kompanija zastupljenih na srpskom tržištu, njihovi direktori, predstavnici Ambasade NR Kine, kao i predstavnici srpskih kompanija. Uz druženje, predstavljeni su projekti koje zajednički realizuju.