petak, 1. jul 2016.

Nikodijević: Ekologija u službi dečje zaštite

Poslednjeg dana posete delegacije Grada Beograda glavnom gradu Belorusije – Minsku, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je i gradsku predškolsku ustanovu.

Domaćini su preneli gostu iz Beograda da je socijalna politika i dečja zaštita visoko u prioritetima Grada Minska i da su svi posvećeni dostizanju najviših standarda. Jedan od uspeha u ostvarivanju ciljeva koje su sebi postavili gradski oci Minska je i upotreba ekološki prihvatljivih materijala u izgradnji dečjih ustanova.

Obilazeći jedan od vrtića, predsednik Skupštine grada Nikodijević uverio se da su svi materijali sa kojima deca dolaze u kontakt prirodnog porekla.

– Struktura dečjih ustanova i vrtića je tako koncipirana da bi mogla da nam posluži kao uzor, počev od broja dece u grupama, opremljenosti, pa do velikog broja objekata namenjenih dečjoj zaštiti. Dosledno sprovođenje odgovorne socijalne politike i dečje zaštite su prioritet kome težimo i mi u Gradu Beogradu i čemu posvećujemo posebnu pažnju. Upravo rešavanje pitanja smeštaja većeg broja mališana u željene vrtiće, nameće nama u Gradu Beogradu obavezu da nastavimo sa politikom izgradnje novih objekata predškolske ustanove i ulaganja u obnovu postojećih – rekao je Nikodijević. 
Direktor kompanije „RIKO”, koja je izvođač u izgradnji i opremanju dečjih ustanova u Minsku, Živorad Smiljković  istakao je da koriste prirodne materijale obrađene u Srbiji, da ih sklapaju na gradilištu u Minsku i da ih kao takve, ekološki prihvatljive, ugrađuju u objekte.

Delegacija iz Beograda uverila se obilazeći gradilišta na širem području grada  Minska da se godišnje sagradi oko milion kvadrata stambenog prostora namenjenog, pre svega, standardu prosečnog potrošača.  

– Cilj ove posete je upravo da se omogući ulazak našim kompanijama na belorusko tržište, jer veze između dve države nisu dovoljno iskorišćene u prošlosti, a sada se situacija menja – rekao je Nikodijević.