petak, 1. jul 2016.

Otvoren klub koji će pomoći nezaposlenima u traženju posla

Klub za traženje posla, čije se opremanje i rad finansiraju iz sredstava Evropske unije kroz projekat „EU pomoć teže zapošljivim grupama”, zvanično su danas otvorili Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i zamenik direktora beogradske filijale NSZ Siniša Knežević. Klub se nalazi u prostorijama Centra za socijalno preduzetništvo na Trgu Nikole Pašića 8, a prva grupa polaznika obuke za aktivno traženje posla već je mogla da se uveri u sve njegove pogodnosti.

Prema rečima Petronijevića, na ovom mestu nezaposleni mogu da dobiju svu neophodnu pomoć i obuku, ali i da iznesu svoje probleme.  

– Želja nam je da na ovom mestu postoji interakcija između ljudi koji traže posao i poslodavaca, u neposrednom i direktnom kontaktu, i to na jednom mestu. To je primena dobrih primera iz sveta. Planiramo da ovaj klub bude centralni, ali da se slični otvaraju i na teritorijama gradskih opština. Tržište rada je živa stvar i zato grad nastoji da permanentno redefiniše sve mere u aktivnoj podršci zapošljavanju – istakao je Petronijević.

On je najavio da grad namerava da u čitav proces uključi i sve veće investitore koji traže radnu snagu u Beogradu, te da će oni biti direktno umreženi sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. 

– Grad sa svim nadležnim službama radi timski i sistemski se bori za nova radna mesta – poručio je Petronijević.

Nataša Stanisavljević je precizirala da je otvaranje kluba velika stvar kako za grad tako i za sve korisnike. 

– Centar za socijalno preduzetništvo u poslednjih godinu dana primenjuje aktivne mere kako bi pomogao najranjivijim grupama građana. One naročito imaju podršku i pomoć u traženju posla. Osim ovog, centralnog kluba, usluge ovakvog tipa biće dostupne u još četiri gradske opštine – navela je Nataša Stanisavljević.

Polaznici će na ovom mestu dobiti obuku kako najlakše doći do posla, kako se piše si-vi i koja radna mesta su aktuelna, ali će moći i da razmene iskustva, dodala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu. 

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža značajnu podršku nezaposlenima putem mera i programa kao što su klubovi za traženje posla, centri za informisanje i profesionalno savetovanje i samouslužne radne stanice. Klubovi za traženje posla pomažu nezaposlenima da usvoje veštine i znanja potrebne za aktivno traženje posla, odrede svoje profesionalne ciljeve i povećaju motivaciju. Nezaposleni dobijaju informacije o slobodnim radnim mestima, razmenjuju iskustva i uče kako da konkurišu za posao i predstave se poslodavcu. Centri za informisanje i profesionalno savetovanje (CIPS) pružaju podršku u donošenju odluke o izboru zanimanja i usluge karijernog vođenja. Pored širenja mreže, cilj je da CIPS u Srbiji bude u mogućnosti da ponudi usluge po ugledu na zemlje koje već imaju dobro razrađene koncepte. Samouslužne radne stanice su informativni punktovi na kojima nezaposleni mogu da pretražuju objavljena slobodna radna mesta, kroz bazu podataka NSZ ili druge izvore. 

Uz pomoć projekta „EU pomoć teže zapošljivim grupama” opremljeno je i počeće sa radom 60 novih klubova za traženje posla, 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica u našoj zemlji. 

Savet za zapošljavanje Grada Beograda dao je veliku podršku ovom projektu i aktivno se uključio u njegovu realizaciju.