ponedeljak, 25. jul 2016.

Vesić: Krivične prijave za „divlju” gradnju

Tražićemo odgovornost onih inspektora, opštinskih ili gradskih, koji su dopustili da niknu nelegalne zgrade od nekoliko hiljada kvadrata a da to nisu sankcionisali. Svako ko nastavi da gradi pored zabrane i trake, a ima i takvih slučajeva, dobiće odmah krivičnu prijavu, najavljuje za Novosti gradski menadžer Goran Vesić. 

Kako mislite da to izvedete?  

– Grad je dobio samo satelitski snimak iz novembra 2015. godine. Kako Zakon o ozakonjenju kaže, svi objekti koji se ne nalaze na tom snimku, a građeni su bez važećih dozvola, biće srušeni. Pojedini investitori su pokušali da iskoriste Zakon o ozakonjenju, čiji je smisao da se ozakone do tada izgrađeni objekti, i da sagrade nove kako bi ih uz pomoć pojedinaca iz lokalne samouprave prikazali kao objekte građene pre donošenja zakona?! U petak je počeo popis svih objekata koji se grade ili su građeni proteklih osam meseci i odmah posle upoređivanja sa satelitskim snimkom, odnosno ukoliko se ne nalaze na njemu, biće odbijeni za legalizaciju.  

Arapskim investitorima je u projektu „Beograd na vodi” u zakup dato najluksuznije zemljište u prestonici bez nadoknade. Šta od toga imaju obični građani? 

– Prvo, tih 116 hektara zemljišta pored reke postalo je u očima opozicije „najluksuznije” tek kada smo ga mi raščistili od vagona, šuta, polusrušenih objekata, brodskih olupina i ko zna čega još. Dok to nismo uradili, nisu ni znali da postoji to zemljište. Dakle, ako je najluksuznije, zašto ga nisu oni raščistili? Makar kamen da su pomerili odatle i pronašli makar jednog investitora koji bi dao ne milijarde već milion evra, imali bi sada pravo nešto da kažu. Nisu bili u stanju to da urade i bolje im je sada da ćute. „Beograd na vodi” je projekat koji je važan za dalji razvoj Srbije jer predstavlja ulaganje od preko 3,5 milijardi evra. Realizacija ovog projekta obezbediće skoro dva miliona novih kvadrata, dovešće do porasta bruto društvenog proizvoda zemlje, imaćemo najmanje više od deset hiljada novih radnih mesta, tokom radova biće zaposlena naša građevinska operativa, postaćemo turistički interesantniji i ono što je po mom mišljenju možda i najvažnije, postajemo poslovna prestonica Balkana, mesto odakle će strane kompanije voditi poslove za ovaj region. Postoji još jedna važna činjenica. Izgradnja Beograda na vodi promenila je pravac razvoja Beograda jer se naš grad prvi put zaista spušta na reke. S druge strane Save, preko puta Beograda na vodi niče novo naselje u Bloku 18 koje će se prostirati na prostoru od skoro 47 hektara, na kome će se izgraditi 750.000 kvadrata.  

U kojoj meri će rekonstrukcija Trga Slavija ometati frekventni saobraćaj u ovom delu grada?  

– Izgradnja fontane, koja počinje na jesen, neće uticati na odvijanje saobraćaja s obzirom na to da moramo da raspišemo novi tender za rekonstrukciju kolovoza na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja. Tako će se kolovoz na Slaviji i Bulevaru oslobođenja raditi tek na proleće, ali će, pošto će fontana već biti završena, vreme u kome će tokom tih radova odvijanje saobraćaja na Slaviji biti delimično otežano biti kraće.  

Obećali ste stanarima Cetinjske da ćete uskoro rešiti problem buke koja dolazi od noćnih klubova. Na koji način?

– Jesam. Primio sam ih tri puta i oni su potpuno u pravu. Ali da bi se problem rešio, potrebna je izmena određenih propisa, a procedura izmene zahteva vreme. Na sednici Skupštine grada krajem avgusta donećemo odluku po kojoj će se ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama proširiti i na prostor između 300 i 500 metara od njih. Sa druge strane, tražićemo od države ingerencije da gradske inspekcije kontrolišu nivo buke u svakom trenutku, kažnjavaju one koji se ne pridržavaju pravila i zatvaraju objekte.