ponedeljak, 22. avgust 2016.

U Beogradu počeo 23. međunarodni kongres vizantijskih studija

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas otvaranju 23. međunarodnog kongresa vizantijskih studija, koji se održava u Beogradu do 27. avgusta.  

Kongres je svečano otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz prisustvo velikog broja zvanica među kojima je bio i Patrijarh srpski Irinej.

– Beograd ima veliku čast da drugi put organizuje Međunarodni kongres vizantijskih studija. Naš glavni grad je bio domaćin ovog kongresa 1927. godine i izuzetno je značajno da se jedan ovakav događaj, sa ovom temom i ovolikim brojem stručnjaka iz celog sveta održava u srpskoj prestonici. Grad Beograd je, zajedno sa Komitetom vizantoloških studija Srpske akademije nauka i umetnosti, podržao sve aktivnosti vezane za organizaciju ovog kongresa i organizovaće pozdravni prijem za sve učesnike – rekao je Mladenović. 

Kongres će posvetiti pažnju produbljavanju razumevanja Vizantije kao živog organizma, čiji je vek trajao više od jednog milenijuma i čije su ideologija, erudicija, umetnost i kultura dale suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike preko srednjeg veka do naših dana. 

Prema Mladenovićevim rečima, vizantološke studije imaju veliki značaj za našu zemlju, ali i poruku koja dolazi sa samog kongresa, a to je da

Vizantija jeste deo naše prošlosti, deo našeg nacionalnog kulturnog bića, ali i deo naše budućnosti.

– To je poruka sa kojom bi trebalo ispratiti ovaj kongres i nadam se uspešnom radu svih učesnika koji su došli sa svih strana sveta. Kongresni turizam je šansa Beograda, jer kada imamo broj od preko 1.300 učesnika trebalo bi da vidimo veliku priliku. Nastavićemo da pomažemo organizaciju ovakvih događaja jer želimo da budemo partneri svima koji organizuju ovako važne manifestacije na međunarodnom planu u našem gradu – dodao je Mladenović.