četvrtak, 25. avgust 2016.

Festival evropske studentske animacije za vikend na Kalemegdanu

Petu godinu zaredom, u organizaciji Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava”, u Velikom barutnom magacinu u Donjem gradu u subotu i nedelju, 27. i 28. avgusta, biće održan Festival evropske studentske animacije – FESA 2016. Ovogodišnja tema takmičenja je „Svemir (oko nas i u nama)”.

Na konkurs je pristiglo 67 studentskih animiranih filmova iz 12 evropskih zemalja (Francuska, Italija, Nemačka, Mađarska, Češka, Slovenija, Danska, Holandija, Irska, Švajcarska, Portugalija i Srbija), od čega je selekciona komisija izabrala 26 filmova za dva takmičarska programa.
Zbog izuzetnog kvaliteta prispelih filmova, selekciona komisija je odlučila da u okviru ovogodišnjeg festivala prikaže i dva informativna programa (panorame) sa još 22 filma, te će se u zvaničnom programu „FESE 2016” naći ukupno 48 filmova. Osim glavnog, festival će imati i tri prateća programa, od kojih će deo biti organizovan i na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Festival je takmičarskog karaktera, a osim nagrade za najbolji animirani film, biće dodeljena i nagrada za najbolju animacijsku tehniku, kao i specijalne diplome za svaku od pet kategorija (kategorija A – filmovi do pet minuta, kategorija B – filmovi od pet do trideset minuta, kategorija C – eksperimentalni animirani film,  kategorija D – reklamni film ili muzički spot, kategorija E – film za decu). U okviru festivala dodeljuje se i nagrada SAE instituta Beograd, koja se sastoji od tromesečnog kursa kompjuterske animacije, za studente koji žive u Beogradu. 

Cilj Festivala evropske studentske animacije je promocija umetnosti animacije evropskih zemalja, međunarodna saradnja i razmena iskustava, kao i stvaranje uslova koji će omogućiti mladim generacijama da iznađu nove koncepte i tehnike.