četvrtak, 25. avgust 2016.

Delegacija Republike Srpske u Beogradu povodom sto godina od smrti Petra Kočića

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović primio je danas delegaciju Republike Srpske sa ministrom Milenkom Savanovićem na čelu i predstavnicima Zavičajnog udruženja „Zmijanje” iz Banjaluke. 

Povod sastanka bilo je obeležavanje 100 godina od smrti Petra Kočića, srpskog pesnika, pisca i pripovedača, koji je preminuo u srpskoj prestonici u 40. godini. 

–  Grad Beograd je drugi dom Petra Kočića, koji je u naš grad stigao kada je bio proteran iz Austrougarske. Iza sebe je ostavio bogat umetnički opus i to je nešto što označava epohu borbe srpskog naroda za sopstveni identitet i slobodu. Kočićevi dani u Beogradu jesu dani jednog Beograđanina, jer on ovde nije bio stranac i Beograd mu je dug vratio spomenikom i školama koje nose njegovo ime – rekao je Mladenović. 

On je dodao da su predstavnici Grada Beograda i Republike Srpske dogovorili detalje vezane za dalje obeležavanje Kočićevih dana. Mladenović je ovom prilikom pozvao Beograđane koji su u mogućnosti da tokom vikenda posete Republiku Srpsku i prisustvuju obeležavanju 100-godišnjice smrti velikog srpskog pisca. 

Savanović je naglasio da je Petar Kočić čitav život posvetio borbi za slobodu i pravdu. 

– On je sinonim revolucionara koji se borio za nacionalnu i socijalnu pravdu, koja je tada bila daleko od prostora na kojima je živeo. Svojim delima ostavio je nasleđe koje moramo čuvati kako bismo i budućim generacijama mogli da prenesemo znanje o tome kako je naš narod živeo pod Austrougarma u Bosni i Hercegovini. 

Tokom prepodneva, predstavnici Grada Beograda položili su vence na Kočićev grob u Aleji velikana na Novom groblju, dok će u 19 časova u svečanoj sali Udruženja književnika biti održana akademija „Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji”, uz učešće pisaca iz Republike Srpske i Srbije.