subota, 10. septembar 2016.

Beograd dobija Centar za upravljanje saobraćajem po uzoru na Teheran

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali počeo je dvodnevnu zvaničnu posetu Teheranu sastankom sa predsednikom Skupštine Grada Teherana Mehdijem Čamranom, sa kojim je razgovarao o razmeni iskustava u oblasti upravljanja sistemom saobraćaja, infrastrukture, turizma i kulture.

Nakon razgovora sa Mehdijem Čamranom, gradonačelnik Beograda je obišao Centar kontrole saobraćaja u Teheranu i ocenio da prestonica Irana, s obzirom na veličinu, ima jedan od najefikasnijih sistema upravljanja javnim prevozom u svetu. 

– Grad Beograd radi na projektu izgradnje jedinstvenog centra za upravljanje saobraćajem na teritoriji Beograda iz kog će se koordinisati sve aktivnosti vezane za upravljanje javnim prevozom, vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnih jedinica. To su iskustva koja smo preuzeli iz Moskve, a sada smo videli kako sve funkcioniše i u Teheranu. Radi se o integrisanom sistemu, koji smo imali prilike danas da obiđemo, a koji omogućava efikasniji i znatno bolji saobraćaj u gradu sa više miliona stanovnika – rekao je Siniša Mali. 

On je istakao da je upravljanje sistemom saobraćaja jedna od oblasti u kojima Teheran i Beograd mogu zajedno da rade u narednom periodu u okviru implementacije smart city koncepta, koji sprovode oba grada. 

– Takođe, radimo na projektu koji bi u januaru omogućio povezivanje više od 100 najvećih raskrsnica u gradu optičkim kablovima, a koje će biti u potpunosti kontrolisane iz jednog centra. Na taj način ćemo optimizovati naš saobraćaj, što je Teheran već uradio, pa nam i u tom poslu mogu pomoći u velikoj meri – naglašava gradonačelnik Beograda. 

Siniša Mali je ocenio da, u uslovima kada se polako gube granice između država, glavni gradovi postaju važni činioci međunarodne saradnje i omogućavaju efikasnije sprovođenje planova.

– Teheran je grad koji ima oko 200 kilometara mreže metroa, a samo za ovu godinu u planu je izgradnja još 100 kilometara mreže. Beogradu, kao gradu kog očekuje izgradnja prve linije metroa, iskustvo Teherana u ovom poslu može biti od velike pomoći – rekao je Mali.

Mali i Čamran su se saglasili da su odnosi dve zemlje dobri, ali da postoji mnogo oblasti u kojima je moguća bolja saradnja u budućnosti, kao što su turizam i kultura.

Gradonačelnik je istakao da veruje da će sledeće godine biti izgrađeni parkovi prijateljstva Beograda i Teherana u oba grada, kao i da će mladi umetnici iz Teherana imati priliku da izlažu svoja dela u srpskoj prestonici.

– Zahvaljujući kulturi, kao i razvojem turizma, možemo dodatno da povežemo dva grada i da na taj način srušimo predrasude koje možda postoje među ljudima. Na taj način otvaramo mogućnosti i za privrednu saradnju dve zemlje – istakao je Mali.

Predsednik Skupštine Grada Teherana rekao je da su Srbija i Iran kroz istoriju imale prijateljske odnose i da je na ovim i sledećim generacijama da ih dodatno poboljšaju.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali nastavlja zvaničnu posetu Iranu, u okviru koje će se sastati sa gradonačelnikom Teherana Mohamadom Bekerom Galibafom.