utorak, 27. septembar 2016.

Mali: Kraj 2018. realna šansa da počne izgradnja metroa

Postoje realne šanse da se sa izgradnjom prve linije metroa u Beogradu počne krajem 2018. godine, izjavio je danas u Sofiji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je sa gradonačelnicom tog grada Jordankom Fandakovom obišao metro.

– Postoje projekti koji menjaju izgled Beograda. Jedan od njih je „Beograd na vodi”, a drugi metro. Strateški Beograd je opredeljen da izgradi metro, da konačno posle decenija razmišljanja krenemo u njegovu izgradnju – rekao je Mali Tanjugu.

Prema njegovim rečima, do polovine novembra biće urađena smart analiza koja će pokazati gde bi u Beogradu bilo najoptimalnije da prođe prva linija metroa.

Sofija je grad u regionu koji svake godine izgradi po tri kilometra metroa, naveo je Mali koji je obišao jednu od stanica metroa koja se trenutno gradi i Dispečerski centar za upravljanje metroom.

– U poslednjih deset godina, u Sofiji su izgradili 30 kilometara metroa. To je doprinelo razvoju tog grada, delova gde postoje metro stanice i to je ono što želimo da uradimo i u Beogradu – rekao je Mali.

Navodeći da je sistem metroa u Sofiji takav da povezuje aerodrom, glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, on je rekao da je to ono što menja grad i doprinosi njegovom razvoju.

Mali je istakao da će Grad Beograd na osnovu iskustava iz Sofije, Atine, Teherana, Moskve, Londona i drugih gradova, napraviti najbolje rešenje za Beograd i beogradski javni prevoz.

– Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018. godine, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa – naglasio je Mali.

Gradonačelnica Sofije Jordanka Fandakova je u izjavi Tanjugu rekla da je projekat izgradnje metroa u Sofiji najveći strateški projekat za Bugarsku u poslednjih nekoliko godina.

– U poslednjih šest godina udvostručili smo dužinu linija. Imamo izgrađenih 40 kilometara metroa, a trenutno gradimo i novih 12 kilometara – rekla je Fandakova.