četvrtak, 6. oktobar 2016.

Upriličen turistički obilazak za moskovsku delegaciju

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović i direktor „Beokoma” Darko Glavaš bili su danas domaćini predstavnicima moskovske delegacije i poveli ih u obilazak znamenitosti Beograda. Nela Mićović je tom prilikom precizirala da su članovi moskovske delegacije jutros posetili Beogradsku zadrugu i Savsko šetalište, a kao završnicu manifestacije „Dani Moskve u Beogradu” upriličena je turistička šetnja, sa posebnim akcentom na one objekte koje su projektovale ruske arhitekte. 

– Ruski graditelji su oblikovali Beograd kakav on danas jeste. Zato nam je bilo važno da delegaciji pokažemo naše kulturno nasleđe, ali i sve ono što predstavlja život u Beogradu, jer šetajući gradom mogu to na najbolji način da vide. Kulturno nasleđe je izvor nacionalnog i kulturnog identiteta i novih pitanja koja se rešavaju iz generacije u generaciju. Ono mora da se čuva za generacije koje dolaze iza nas – rekla je Nela Mićović.

Ona je sumirala „Dane Moskve u Beogradu” i istakla da su se naši gosti predstavili potpuno fascinantnim kulturnim događajima, te da mi i te kako imamo šta da naučimo od Rusa, posebno u segmentu čuvanja kulturno-istorijskih zdanja. 

Predstavnici Grada Beograda pokazali su moskovskoj delegaciji zgradu Generalštaba, Ministarstva spoljnih poslova i Skupštine Republike Srbije, zatim Vaznesenjsku crkvu, Knez Mihailovu i Kalemegdan, kao i Muzej Nikole Tesle.