četvrtak, 20. oktobar 2016.

Nikodijević: Borimo se protiv revizije istorije, slavimo slobodu

Povodom obeležavanja 72. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine. Vence na spomenik palim borcima Narodooslobodilačke vojske i jedinica Crvene armije položili su i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Subnora, ambasada Ruske Federacije, Azerbejdžana, Ukrajine, Belorusije i udruženja građana.

Čestitajući Beograđanima dan oslobođenja, Nikola Nikodijević istakao je da današnji dan treba da služi na ponos svim sugrađanima.

–  Ne treba da se stidimo svoje slavne prošlosti i istinskih heroja koji su dali svoje živote za odbranu našeg grada i slobodu u kojoj danas živimo. Veoma je važno da svake godine obeležavamo datume iz antifašističke borbe zato što fašizam ni dan-danas nije umro. On se pojavljuje u drugim oblicima i da bismo se borili protiv tog zla, moramo stalno ponavljati značaj borbe i ulogu Srbije koju je ona u to vreme imala. Srbija je bila na strani pobednica, platila je veliku žrtvu i danas čitav moderan svet počiva upravo na ideji antifašizma, idejama jednakosti, ravnopravnosti i slobode, koju su ljudi tada krvlju platili. Zato se moramo boriti protiv svakog slučaja revizije, da se oni koji su bili kvislinzi i saradnici okupatora predstave drugačije i da za njih pokuša da se nađe opravdanje. Istorija je samo jedna, baš kao i istina, i vrednosti u kojima živi moderan i civilizovan svet ne mogu se menjati. Zato je neophodno da to stalno ponavljamo i budemo zahvalni onima koji su nam omogućili da živimo u slobodi – rekao je Nikodijević.

Delegacije su potom položile vence i na Spomenik crvenoarmejcu i upisale se u spomen-knjigu.