četvrtak, 20. oktobar 2016.

Beograd prvi put memorijalnim defileom obeležio Dan oslobođenja

Memorijalni defile povodom 72 godine od oslobođenja Beograda, organizovan je danas od „Londona” do Palate „Albanija”, a na punktvima na ovoj trasi glumci su rekonstruisali neke od situacija u kojima su se vojska i građanstvo našli 20. oktobra 1944. godine. U defileu su učestvovali gradski menadžer Goran Vesić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Vesić je podsetio da je na današnji dan pre 72 godine Beograd posle 1.287 dana nacističke okupacije postao slobodan i da je završena velika bitka u kojoj je živote dalo gotovo 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije.

– Sloboda koju danas imamo posledica je te bitke i njihovih žrtava. Naša obaveza je da se sećamo svih tih ljudi koji su dali svoje živote i koji su učestvovali u beogradskoj operaciji. Naša obaveza je da sve to što se desilo prenosimo na buduće generacije. Danas je Beograd posebno ponosan jer poslednje tri godine, od kada je sadašnja vlast dobila poverenje građana, proslavljamo 20. oktobar sa posebnim ponosom. Ne stidimo ga se, što je bio slučaj ranije, i sa ponosom ovaj dan slavimo kao jedan od najznačajnijih događaja u našoj istoriji. Upravo zbog toga ga i obeležavamo na ovaj način, memorijalnim defileom i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu. Na današnji dan smo uradili veoma važnu stvar i odužili dug jer su danas dve velike ulice u Beogradu ponele imena sovjetskih generala. Bivša Ulica Goce Delčeva je sada Bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska postala je Ulica generala Ždanova – istakao je gradski menadžer i dodao da je na taj način pokazano da Beograd i Srbija imaju poštovanje prema onima koji su nešto učinili za naš grad.

Verujem, naveo je Vesić, da smo posle svega prekinuli priču sa revizijom istine i jednom zauvek 20. oktobar stavili na mesto koje mu i pripada.

– Skupština grada će od sledeće godine ovu manifestaciju uvrstiti u stalne manifestacije od značaja za Grad Beograd. Ovo je značajno zato što nikada obeležavanje ovog dana neće zavisiti od političke volje, već će biti obaveza – naglasio je Vesić i zahvalio svima koji su učestvovali u obeležavanju ovog dana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je svima Dan oslobođenja Beograda i istakao da se istorija srpskog naroda nikada nije pisala imenima onih koji su slobodu čekali ili onih koji su smatrali da se može biti na strani okupatora samo da zlo prođe.

– Istorija srpskog naroda pisala se i piše imenima onih koji su bili na strani slobode i koji nisu pitali koliko sloboda košta – rekao je Vulin. 

Napomenuvši da se pre 72 godine srpski narod upisao na stranu pobednika uz najveće i najbolje, Vulin je poručio da smrti heroja ne smeju biti obrukane životima njihovih potomaka. 

– Na nama je da čuvamo uspomenu na njih i da budemo dostojni njihove uspomene i veličine – naglasio je Vulin.

U defileu su učestvovali i predstavnici Grada Beograda, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, veterani Subnora i građani.